Cijevna se ne može čuvati bez rendžera

"Imamo problem oko prebacivanje nadležnosti sa jedne inspekcjije na drugu, ali svaku prijavu i prigovor koji nam proslijede mještani trudimo se da izađemo na teren i dalje proslijedimo prijave"
54 pregleda 2 komentar(a)
Cijevna, Foto: Luka Zeković
Cijevna, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2014. 06:59h

Biolog Danilo Mrdak ocijenio je da za bogat i očuvan ekosistem kanjona Cijevne možemo zahvaliti kolegama iz Albanije, jer mi ne radimo ništa da na najbolji način upravljamo rijekom.

"Ne znam da li baš možemo zahvaliti kolegama ili nepristupačnom i nenaseljenom terenu oko rijeke Cijevne na albanskoj teritoriji. Svakako bi na našoj strani trebalo oformiti rendžersku službu, sa četiri ili pet stražara, koja bi suzbijala nelegalne aktivnosti na tom području, krivolov i eksploataciju pijeska", kazao je Mrdak na jučerašnjoj konferenciji o zaštiti kanjona rijeke Cijevne.

Predstavnica Sekretarijata za planiranje i zaštitu životne sredine Branka Knežević odgovorila je da ne postoji zakonska odredba po kojoj bi mogli osnovati takvu službu, ali da će tokom sljedeće godine biti donešen novi zakon koji će to omogućiti.

Mrdak je kazao da gotovo svi naučnici u Crnoj Gori, uključujući i njega, nemaju pomoć nadležnih ali ipak rade svoj posao.

Tvrdi da su pojedine opštine, kao što je danilovgradska, osnovale posebnu lovočuvarsku službu koja štiti rijeku Zetu od krivolova.

"Ni njima zakon nije predviđao da mogu osnovati rendžersku službu, ali su to učinili jer im je bilo bitno da sačuvaju rijeku od nelegalnih radnji. Godinama slušam o nenadležnosti i prebacivanju nadležnosti raznih državnih i lokalnih organa", rekao je Mrdak.

Predstavnica nevladine organizacije "Grin houm" Jovana Janjušević, kazala je da zaštićeno područje ne može opstati samo na papiru, jer zahtijeva upravljačko tijelo, saglasnost i uključenje lokalnih zajednica i uspostavljen mehanizam održivosti.

Inspekcije prebacuju lopticu, koriste neregistrovane kamione

Projekt menadžer u GO Tuzi Emin Adrović kazao je da rade sve da spriječe eksploataciju pijeska u kanjonu rijeke Cijevne, dok sve prijave prosljeđuju nadležnima.

"Imamo problem oko prebacivanje nadležnosti sa jedne inspekcjije na drugu, ali svaku prijavu i prigovor koji nam proslijede mještani trudimo se da izađemo na teren i dalje proslijedimo prijave", kazao je Adrović.

Predstavnica "Grin houma" Nataša Kovačević kazala je da imaju veliki problem u borbi sa eksploatacijom pijeska, jer počinioci koriste vozila bez registarskih oznaka, pa im je teško ući u trag.

Bonus video: