Đačić: Kod nas je dobro kako je u Sarajevu, Zenici, Tetovu....

Đačić pojašnjava da su Pljevlja u kotlini i da se svo zagađenje koje se proizvede sagorijevanjem uglja i drva u domaćinstvima i kotlarnicama, radom industrije, vožnjom automobila i kamiona, zadržava u samom gradu, zbog debelog sloja magle i rijetkih vjetrova
16 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.12.2014. 17:14h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić ocjenio je da je toplifikacija grada iz drugog bloka Termoelektrane, ključno i dugoročo rješenje za smanjenje zagađenja u Pljevljima.

"Tako bi se ugasile hiljade individualnih ložišta i desetine kotlarnica koje su, po mnogima, zbog niskog stepena sagorijevanja uglja glavni uzročnici aerozagađenja Pljevalja".

On kaže da je kvalitet vazduha u Pljevljima višedecenijski problem i da se o njemu treba da odredi struka i nauka, bez politikanstva i pokušaja ubiranja jeftinih političkih poena, pojedinaca i određenih političkih partija.

"Lokalna uprava je početkom prošle godine u partnerstvu sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma uradila "Plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja" gdje su predviđene i određene mjere u cilju poboljšanja stanja. Neke od predloženih mjera, poput novih elektrofiltera na dimnjaku TE Pljevlja u čiju je ugradnju EPCG uložila desetak miliona eura ili izgradnje industrijskog puta za dopremu uglja TE sa površinskog kopa Potrlica koji je sa preko milion eura finansirao Rudnik uglja, su već realizovane dok je realizacija petnaestak drugih mjera, iz Nacionalne strategije upravljanja kvalitetom vazduha, predviđena za period 2013-2016.",navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Đačićevog kabineta.

On tvrdi da su tim Planom predviđene i Mjere za unaprjeđenje kvaliteta vazduha i dostizanje propisanih graničnih vrijednosti za suspendovane čestice PM 10, koje bi trebalo da se realizuju u istom periodu.

"Predložene mjere podijeljene su u tri grupe: Prva faza implementacije uključuje tehničke mjere koje ne izazivaju visoke troškove, a direktno utiču na kvalitet vazduha i mogu se primijeniti u kratkom vremenskom roku. Ove mjere se uglavnom odnose na Rudnik uglja i riječ je o: asfalitranju puteva kojima se kreću kamioni pri transportu uglja; smanjenju njihove brzine, redovnom kvašenju puteva itd, što rudarska kompanija i čini. Druga faza implementacije uključuje tehničke mjere koje će se primijeniti nakon obezbjeđivanja dodatnih finansijskih sredstava, a radi se o izgradnji novog sistema daljinskog grijanja čime bi se značajno smanjilo zagađenje vazduha".

Mirko Đačić

"Dodatne mjere uključuju ne-tehničke mjere koje mogu poboljšati efekte tehničkih mjera i tu se, između ostalog radi o uspostavljanju lokalne mreže za praćenje kvaliteta vazduha u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, o zabrani spaljivanja komunalnog i poljoprivrednog otpada; organizaciji informativnih kampanja radi povećanja svijesti stanovništva o posljedicama uticaja pojedinaca na životnu sredinu itd. U Planu je obrađeno i poglavlje o uticaju na zdravlje ljudi na šta stručne službe zdravstvenih institucija iz Pljevalja već godinama ukazuju, ističući da se u grupi respiratornih oboljenja naročito bilježi rast opstruktivnog sindroma i astme”, navodi se u saopštenju.

Đačić pojašnjava da su Pljevlja u kotlini i da se svo zagađenje koje se proizvede sagorijevanjem uglja i drva u domaćinstvima i kotlarnicama, radom industrije, vožnjom automobila i kamiona, zadržava u samom gradu, zbog debelog sloja magle i rijetkih vjetrova.

To nije usamljen slučaj na ovim prostorima, tvrdi prvi čovjek Pljevalja, navodeći da je ovih dana koncentracija PM10 čestica u Sarajevu izmjerena od 1.000 mikrograma po metru kubnom što je , tvrdi on 50 odsto više nego maksimalna satna koncentracija koja je posljednjih dana izmjerena u Pljevljima.

"Tako je i u Zenici... Slično je i u Makedoniji, a u Tetovu je prije par dana izmjereno 996,3 mikrograma PM čestica. U Užicu je 2. decembra izmjeren 221 mikrogram PM 10 čestica u kubiku vazduha, a taj dan se koncentracija ovih čestica u Pljevljima kretala od 30 do 170... Svi ovi podaci govore da Pljevlja dijele sudbinu "kotlinskih gradova". Posebno rizični mjeseci su decembar i januar. Tako je bilo i lani i prije dvije godine i desetak godina unazad", navodi se u saopštenju Đačića.

Dodaje da je prema nekim podacima Makedonija u borbi sa aerozagađenjem poprilično odmakla.

"Tamo se zavisno od stepena zagađenja preduzimaju mjere poput prskanja ulica određenim supstancama što se radi i u evropskim metropolama: Londonu, Beču, Helsinkiju, Štutgartu, Stokholmu... Nadležni izdaju posebna uputstva za trudnice, hronične bolesnike i starije od 60 godina... Zabranjuje se i redukuje sobraćaj...Sva ta pozitivna iskustva trebalo bi uz stručan nadzor primijeniti i u Pljevljima“, zaključuje se u saopštenju Đačića.

HRA: Kontinuirano ugrožavanje prava na život u Pljevljima

Akcija za ljudska prava (HRA) podržava NVO Breznicu, NVO Green Home i MANS u naporima da privuku pažnju nadležnih na kontinuirani problem ugrožavanja prava na život stanovnika Pljevalja i doprinesu da se on pod hitno riješi.

"Nema sumnje da je zbog intenzivno zagađene životne sredine građankama i građanima Pljevalja u kontinuitetu ugroženo pravo na život. Prema posljednjim dostupnim podacima, pored preporuke da se izbjegava boravak na otvorenom prostoru u jutarnjim i večernjim časovima, objavljeno je i da voda u gradskom vodovodu nije bezbjedna ni za održavanje higijene. Lako je pretpostaviti da većina građana, nece moci da obezbijedi dovoljnu kolicinu kvalitetne vode na drugi način". navodi se u saopštenju HRA.

Podsjećaju da je HRA još 2005. upozorila Vladu na alarmantne podatke Doma zdravlja u Pljevljima objavljenje u Izvještaju o stanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori 2005, prema kojima se zdravstveno stanje građana ovog grada pogoršavalo, i to pogotovo u pogledu učestalosti respiratornih oboljenja djece. Imajući u vidu decenijsko ugrožavanje životne sredine, opravdano strahujemo da još uvijek nijesu sagledane sve posledice po zdravlje stanovnika.

"Pridružujemo se apelu naših kolega da se državne institucije uključe u što hitnije rješavanje ekoloških problema u Pljevljima kao i da utvrde i objave precizne podatke o dugogodišnjem negativnom uticaju zagađenja na zdravlje građana.

Bonus video: