DA DOPUNE KRIVIČNU PRIJAVU

Popović, Kočan i Pavlović: VDT ponovo simulira pravdu

0 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2014. 13:32h

Vrhovno državno tužilaštvo zatražilo je od profesora Milana Popovića, glavnog i odgovornog urednika Monitora Esad Kočan i poslanika Demokratskog fronta DF Koče Pavlovića da dopune krivičnu prijavu koju su 9. decembra podnijeli protiv premijera Mila Đukanovića i VDT-a za krivično djelo genocid u vezi slučaja Ibrahima Čikića.

VDT traži od podnosilaca prijave da je dopune imenima "nepoznatih izvršilaca iz vrha crnogorske vlasti i kruga involviranih saradnika VDT-a“. Popović, Kočan i Pavlović su kazali da ovaj dopis VDT-a predstavlja samo novu i očiglednu simulaciju, odnosno opstrukciju pravde.

“Obaviješteni smo i o tome da je, za razliku od prvog dopisa iz VDT, od 3. decembra kojim smo obaviješteni da je "tužilaštvo ocijenilo da nema osnova za krivično gonjenje“, ovoga puta, "na osnovu uputstva Vrhovnog državnog tužioca“, VDT, ipak, "formiralo predmet“ i započelo "izviđaj“”, istakli su podnosioci krivične prijave.

Prema njihovim riječima, započeti izviđaj je već doživio kolaps.

“Prvo, zbog toga što je VDT, o navodno "nepoznatim izvršiocima“ iz "vrha crnogorske vlasti“ i kruga "involviranih saradnika VDT“, valjda, najprije, ako ne i isključivo, moralo da pita poznata, čak veoma "poznata lica“, Mila Đukanovića i vrhovne državne tužioce iz perioda 1994-2014. Drugo, zbog toga što VDT mora da zna koji su to resori i starešine uprave posebno važni za ratni zločin genocida 1994-2014. bez ikakve dopune. I treće, zbog toga što naša krivična prijava, opet bez ikakve dopune, već sadrži brojne, ne samo posredne, nego i neposredne dokaze najveće dokazne snage, u svakom slučaju sasvim dovoljne, ne samo za "izviđaj“, nego i za hapšenje i optuživanje Mila Đukanovića i ostalih. Ali to ovo VDT neće ili ne može sve dok je Milo Đukanović na vlasti”, naglasili su Popović, Kočan i Pavlović.

Prema njihovim riječima, dopis koji im je stigao iz VDT-a predstavlja opstrukciju pravde, pomaganje učiniocima da izbjegnu pravdu i produženu nekažnjivost najtežeg zločina.

“Te produženi progon, ako ne i „crtanje meta“, na licima žrtava i svjedoka. I nas kao njihovih podržavalaca. VDT to veoma dobro zna jer to mora da zna svaki diplomirani pravnik. Zbog toga se ovim, kao i onim prethodnim saopštenjem, ne obraćamo ovoj, zarobljenoj instituciji, nego domaćoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti. U Crnoj Gori važi jednako kao i u SAD: "Silence is violence“”, zaključili su podnosioci krivične prijave.