"Invest in Cetinje" najbolja praksa u lokalnoj samoupravi

Opštini Pljevlja pripala je nagrada za najbolju praksu u oblasti razvoja i pružanja socijalnih usluga na lokalnom nivou, za projekat "Pružanje socijalnih usluga u opštini Pljevlja"
62 pregleda 2 komentar(a)
OEBS zajednica opština, Foto: Savo Prelević
OEBS zajednica opština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.12.2014. 14:04h

Program podsticaja "Invest in Cetinje" proglašen je najboljom praksom u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori za 2014. godinu.

Projekat Prijestonice Cetinje dobio je nagradu za najbolju praksu u oblasti stvaranja povoljnog poslovnog okruženja za privlačenje investicija na lokalnom nivou.

Nagrada za najbolju praksu u oblasti transparentnost rada lokalne samouprave u funkciji borbe protiv korupcije na lokalnom nivou pripala je Podgorici za program “Jačanje partnerstva sa građanima u postupku donošenja opštih akata i razvojnih planova Glavnog grada“, a u oblasti energetska efikasnost Opštini Tivat za projekat “Unaprijeđenje energetske efikasnosti kroz aktivnosti lokalne samouprave“.

Opštini Pljevlja pripala je nagrada za najbolju praksu u oblasti razvoja i pružanja socijalnih usluga na lokalnom nivou, za projekat "Pružanje socijalnih usluga u opštini Pljevlja".

Specijalna nagrada, odlukom izbornog panela pripala je Opštini Žabljak za projekat izgradnje sportske dvorane, a u dodijeljena je u istoj oblastiu kojoj je nagrađena i Prijestonica.

Program najboljih praksi lokalnih samouprava, čiji je cilj identifikovanje i promovisanje inovativnih i najboljih praksi u pružanju usluga na lokalnom nivou od 2007. realizuju Misija OEBS-a i Zajednica opština Crne Gore, u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Kriterijumi za dobijanje ocjene najbolje prakse bili su uspješnost (primjenjenost u praksi), transparentnost i učešće javnosti, relevantnost-adekvatnost u odnosu na ciljeve prakse, prenosivost i primjenjljivost u drugim opštinama i održivost sa stanovišta dugoročnih efekata i finansijske održivosti prakse, kazao je član Izbornog panela Senad Crnovršanin.

On je pojasnio da i da su u okviru svake tematske oblasti, pored opštih kriterijuma, definisani i posebni koje praksa trebada zadovolji kako bi stekla status najbolje.

Sekretasr MUP-a Dragan Pejanović kazao je juče da vjeruje da će nagrađeni projekti i razmjena stečenih iskustava tokom njihove realizacije sa ostalim opštinama, doprinjeti socio-ekonomskom razvoju na lokalnom, ali i na nivou države.

On je to kazao u Danilovgradu, na ceremoniji dodjele nagrada u Regionalnoj školi za državne kadrove (ReSPA).

Janina Hrebičkova, šefica Misije OEBS-A u Crnoj Gori, kazala je da vjeruje da rješenja za mnoga pitanja i izazove sa kojima se Crna Gora suočava, mogu biti pokrenuta upravo sa lokalnog nivoa.

“Poput pitanja urbanističkog planiranja, zaštite životne sredine, rodnih politika, adekvatne i pravovremene primjene zakona, uvođenja principa dobre uprave i brobe protiv korupcije”, kazala je ona.

Potpredsjednik Zajednice opština Aleksandar Žurić pojasnio je da je 2014. za nagradu konkurisalo 10 opština sa 15 primjera dobre prakse i da su sve bile kvalitetno obrađene.

Direktorica Uprave za kadrove (UZK) Svetlana Vuković istakla je da ta ustanova ima dobru saradnju sa Zjednicom i da su u tekućoj godini realizovali 20 obuka za 342 službenika lokalnih samouprava.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović koji se u ime nagrađenih opština zahvalio, rekao je da je uvjeren da su priznanja koja su dobili ujedno i pokazatelj dobrih primjera iz rada nagrađenih gradova i opština.

"I da one govore kako jedinice lokalne samouprave u Crnoj Gori danas mogu biti prepoznate po dobrim idejama koje su uspješno sprovedene u dijelo. Ta činjenica samo dodatno govori o važnosti Programa najbolje prakse u lokalnoj samoupravi", kazao je on.

Bonus video: