"Zabraniti rad TE dok vazduh u Pljevljima ne postane čist"

Tražimo da nadležni u EPCG donesu odluku o subvencionisanju računa za električnu energiju građanima Pljevalja u isini od 50 odsto za Decembar, Januar, Februar, Mart i April, a ukoliko to ne urade da takvu odluku donese Vlada na teret Budžeta CG
61 pregleda 13 komentar(a)
Mladi DF, Foto: Goran Malidžan
Mladi DF, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.12.2014. 17:51h

Mladi Demokratskog fronta u Pljevljima zatražili su danas od ekološkog inspektora da privremeno zabrani rad Termoelektrane Pljevlja, dok se kvalitet vazduha ne dovede u normalne, zakonske vrijednosti.

Traže da služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja u saradnji sa nadležnim državnim organima, kontinuirano sirenama obavejštava građane svaki put kada PM 10 čestice prekorače granične vrijednosti.

„Tražimo da nadležni u EPCG donesu odluku o subvencionisanju računa za električnu energiju građanima Pljevalja u visini od 50 odsto za decembar, januar, februar, mart i april, a ukoliko to ne urade da takvu odluku donese Vlada na teret Budžeta CG.

Da predsjednik Opštine hitno formira štab za vanredne situacije čiji če rad pored predstavnika lokalne samouprave uključiti ljekare, istaknute predstavnike NVO, i druge građane ili preduzeća koja mogu dati doprinos u prevazilaženju ekoloških problema.

Zahtijevamo i da glavni ekološki inspektor hitno dođe u Pljevlja i počne koordinirane aktivnosti u cilju popravljanja kvaliteta vazduha o od Vlade zahtijevamo da donese odluku o finansiranju toplifikacije Pljevalja u što kraćem roku. Posebno tražimo da predsjednik Opštine informiše građane o tome šta je do sada preduzeo u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha“, zahtjevi su mladih Demoekratskog fronta.

Oni su najavili da će 27. Decembra organizovati protest ukoliko se ne odluči njihovim zahtjevima u naredna dva dana.

I Udruženje Pljevljaka Spomenar, počelo je na fesbuku potpisivanje peticije, kojom od predsjednika Opštine Mirka Đačića traže da hitno preduzme mjere na lokalnom i državnom nivou kako bi se počelo rješavati pitanje enorme zagađenosti ove sredine.

Za kratko vrijeme, Peticiju je potpisalo oko 700 Pljevljaka.

“Svjesni smo da nam potpisi ništa ne znače u trenutku kada jedan grad umire i nestaje, ako se smjesta ne mobilišu svi i započne ozbiljan projekat spašavanja života i vraćanja dostojanstva gradu i ljudima, koji su uskraćeni za osnovna ljudska prava.

Rečenica Pljevaljske Službe zaštite životne sredine, kojom se pozivaju građani da izbjegavaju boravak na ulicama u periodu povećanih koncentracija PM 10 čestica, kao i da ne provetravaju prostorije u XXI veku, zvuči poražavajuće. Obraćamo vam se kao ljudi koji vole i u srcu nose svoj grad, i tražimo od vas da urgentno pokrenete inicijativu na lokalnom i državnom nivou, jer naš grad je i vaš grad i on nam polako nestaje”, navodi se u peticiji.

Bonus video: