Pavićević: Neka se prenose sjednice Studentskog parlamenta

"Postojao je problem komunikacije zbog preskakanja redovne procedure i zbog toga što je Studentski Parlament nažalost o njihovim problemima bio upoznat kroz medije"
0 komentar(a)
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Miloš Pavićević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.12.2014. 17:55h

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) Miloš Pavićević je najavio formiranje institucije Studentskog ombudsmana.

"Sa zadovoljstvom mogu najaviti da će od početka zimskog semestra studentima na raspolaganju i usluzi biti i studentski ombudsman što je novo tijelo na UCG a ova institucija već postoji u zemljama regiona", istakao je Pavićević za Studentski radio Krš

Upitan da prokomentariše dešavanja na Ekonomskom fakultetu, Pavićević je u emisiji "Klika" istakao da su za Studentski parlament najvažniji bili zahtjevi njihovih kolega koji su prezentovani posredstvom povjerenika, Studentskog vijeća i Saveza studenata.

"Sva dešavanja desila su s nakon smjene dekana Milivoja Radovića 14. novembra, profesori i kolektiv su mu dali podršku, a smijenjen je odlukom Upravnog odbora. Prvi zahtjev studenata bilo je hitno raspisivanje izbora za novog dekana. Postoji spremnost uprave UCG uz posredovanje i podršku Studentskog parlamenta da sva procedura bude završena do kraja ove godine. Učinjen je pomak, tako da studenti sada u Vijeću ekonomskog fakulteta imaju veću zastupljenost, ne 15 već 20 procenata. Drugi zahtjev bio je smanjenje školarina a o tome će raspravljati radna grupa Vlade u koju su uključeni rektor i predsjednik Upravnog odbora. Treći je bilo kontinuirano ulaganje u tehničku opremljenost u podizanje kvaliteta i uslova nastave i Studentski parlament će i tome dati svoju podršku", rekao je Pavićević.

Kada je u pitanju stanje na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Pavićević je rekao da su studenti izrazili svoje nezadovoljstvo i javnosti prezentovali svoje probleme i zahtjeve, ali da je bilo problema u komunikaciji sa Vijećem studenata.

"Postojao je problem komunikacije zbog preskakanja redovne procedure i zbog toga što je Studentski Parlament nažalost o njihovim problemima bio upoznat kroz medije, a ne kroz redovne sastanke pa se dešavalo da na redovnim sastancima nemamo nijednu primjedbu od kolega sa Filozofskog fakulteta. a da nekoliko dana kasnije o njima saznamo posredstvom medija", rekao je predsjednik Studentskog parlamenta.

Pavićević je dodao da su studenti ovog fakulteta imali i zahtjeve za ponovno vraćanje budžetskih mjesta na studijskom programu Psihologija i smanjenje školarine sa 1.000 na 500 eura što Studentski parlament potpuno podržava i da su inicirali smo razgovore sa Ministarstvom prosvjete, kao i da je Psihologija jedini studijski program na kome je školarina 1.000 eura dok je na svim drugim 500, što studente stavlja u neravnopravan položaj.

Na pitanje na koji je način Studentski parlament podržan od države, Pavićević je kazao:

"Za 2014. godinu UCG je za rad Studentskog Parlamenta obezbijedio 84.880 eura. Fiskalna godina još nije završena, a samim tim još nije završen izvještaj o poslovanju za ovu godinu. To će se uraditi krajem februara ili početkom marta naredne godine, finansijski izvještaj Studentskog Parlamenta će biti sastavni dio finansijskog izvještaja UCG. Finansijski plan UCG a samim tim i parlamenta dostupan je na zvaničnom sajtu UCG. Finansijski plan Studentskog parlamenta i svih organizacionih jedinica podrazumijeva stavke vezane za ljudske resurse, institucije, jedinice i pojedince kojima se pomaže prilikom realizacije projekata i aktivnosti. Fakulteti i sve jedinice u okviru rektorata dobijaju formular u kojem na osnovu iskustva iz prethodnih godina i uz neke pripremne planove prave projekcije za naredni period. Tako je i sa Studentskim Parlamentom. Osnovna stavka kada se radi o Studentsko Parlamentu je pomoć studentskim Vijećima kojih ima 20", objasnio je Pavićević.

On je napomenuo da iako novac koji dobijaju izgleda prilično veliki često se dešava da ne mogu izaći u susret svim zahtjevima, željama i potrebama studentskih vijeća i organizacija.

Kada su u pitanju projekti koji se finansiraju iz budžeta Studentskog Parlamenta, Pavićević se osvrnuo na one tradicionalne.

"Nekoliko projekata se realizuju tradicionalno. To je npr. Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu "Summer Job" koji se realizuje prethodnih 7 godina, zatim obilježavanje Dana studenata 4. aprila i organizovanje svih kulturno-umjetničkih, edukativnih i sportskih dešavaja u okviru obilježavanja tog datuma. Tu su zatim aktivnosti koje se organizuju povodom Međunarodnog dana studenata 17. novembra kao i pomoć studentskim Vijećima za tradicionalna okupljanja studenata sa prostora bivše Jugoslavije – popularne studenijade. Takođe pružamo pomoć Vijećma u organizovanju konferencija, okruglih stolova, panela o evroatlantskim Integracijama, za sportska takmičenja i kulturno-umjetničke događaje", rekao je Pavićević.

On je upitan i da li postoje kriterijumi na osnovu kojih se dodjeljuju sredstva iz budžeta Studentskog Parlamenta kao i da li postoji način da se stvari poboljšaju, da se sredstva ravnomjernije raspodijele, jer se često čuju kritike na račun raspodjele novca?

O raspodjeli sredstava Studentskog Parlamenta odlučuje Izvršni odbor Parlamenta. Jedan od kriterijum je da se pomažu višegodišnji projekti kao i organizacije koje rastu, poboljšavaju se i unaprijeđuju. Prostora za napreak kada su u pitanju finansije ima, treba voditi računa da se podrže sva studentska Vijeća i svi važni projekti s studenti preko svojih Vijeća treba da budu upoznati koliku podšku su dobili od svih instanci za realizaciju projekata. Studentski Parlament je samo jedna od instanci za podršku projektima koji realizuju studenti na nivou fakulteta i nivou UCG", tvrdi Pavićević.

Odgovarajući na pitanje o tome koliko Studentski radio Krš zadovoljava potrebe studenata, Pavićević je rekao:

"To je jedan od najznačajnijih projekata na nivou UCG. Doprinijeću tome da se studentski radio i studentski portal izdignu na još veći nivo i da dobiju podršku i uprave UCG i svih nadležnih institucija da bi studenti iskazivali mišljenje preko sresdstava javnog inforemsisanja. Studentski radio i portal su idealna mjesta za to. Podrška će dakle biti još veća u narednom periodu", obećao je predsjednik Studentskog Parlamenta.

On je takođe odgovarao i na pitanja slušalaca koji su pitanja postavljali preko društvenih mreža.

Možeš li da nabrojiš nekoliko zahtjeva studenata koje je Parlament uspio da riješi u posljednjih par mjeseci?

"Jedan od zahtjeva je bio smanjenje naknada za izdavanje diploma koje su prije bile visoke, a sada su značajno smanjene. Takođe i zahtjev za polaganje tri ili više predmeta u avgustovskom roku. Upućen je i zahtjev za uslovno slušanje predmeta na specijalističkim studijama, međutim za razliku od prethodnih godina taj zahtjev nije prihvaćen uz obrazloženje da nije u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju. Tu su i zahtjevi koji se odnose na nepoštovanje pravila studranja, na nepoštovanje obaveze davanja popravnih kolokvijuma i o njima se raspravljalo u prethodnom periodu. Tu kao i uvijek aktuelno pitanje oko smanjenja školarina. Sa ponosom mogu da kažem da je školarina smanjena na magistarskim studijama na Fakultetu političkih nauka i iznosi 1.500 eura što je manje nego na mnogim univerzitetskim jedinicama", odgovorio je Pavićević.

Da li u dogledno vrijeme postoji mogućnost da se sjednice Studentskog parlamenta javno prenose?

"Lično nemam ništa protiv toga da se posredstvom Studentskog radija iznesu svi oni zahtjevi i problemi o kojima se raspravlja na sjednicama Parlamenta".

Da li je Studentski parlament ikada kritikovao rad UCG?

"Svaki naš zahtjev i svaki problem koji iznesu studenti na neki nači predstavlja kritiku rada UCG i očigledno je da postoje problemi kao što su neadekvatni uslovi u zgaradama pojedinih fakulteta, nepoštovanje određenih pravila studiranja i nepoštovanje odredbe o zastupljenosti studenata u tijelima fakulteta".

Da li je studentima stvarno potrebno toliko studentijada, da li se pretjeruje s tim?

"Studentska okupljanja su tradiconalna i značajan su segment stuentskog života. Imaju svoj edukativni sadržaj i karakter, međutim svakako da je studentima značajnije ono što je zabava kao i sportski dio. Činjenica da ih studenti svake godine s velikim nestrpljenjem očekuju pokazuju koliko su značajna iskustva".

Bonus video: