Gospić: Do epidemije ne može doći

Tvrde da je voda sa izvorišta Breznica higijenski ispravna za piće i da se tretira hlorisanjem preko automatske hlorne stanice sa 24-časovnom kontrolom kvaliteta
805 pregleda 0 komentar(a)
Čedo Gospić, Foto: Goran Malidžan
Čedo Gospić, Foto: Goran Malidžan

Stanje kvaliteta vode u Pljevljima nije rizično i ne može doći do epidemije, tvrde u preduzeću “Vodovod”.

To su saopštili reagujući na tekst “Pljevljacima prijeti epidemija iz vodovoda”, u kojem su “Vijesti” prinijele navode stručnjaka konstatovane u Nacrtu izmjena i dopuna Prostornog plana Opštine Pljevlja, koji je nedavno razmatrala i Vlada. U tom dokumentu se konstatuje da je sadašnje stanje kvaliteta vode rizično i da može doći do epidemije jer se i dalje koriste vode sa karstnog izvora Bezdan (Breznica), gdje ne postoji nikakva preventiva protiv zagađenja i gdje je mogućnost zagađenja maksimalna.

U “Vodovodu” tvrde da je voda sa izvorišta Breznica higijenski ispravna za piće i da se tretira hlorisanjem preko automatske hlorne stanice sa 24-časovnom kontrolom kvaliteta.

Izvorište BreznicaMogućnost zagađenja maksimalna: Izvorište

“Na izvorištu Breznica nema izgrađene fabrike za preradu vode ali su Opština Pljevlja I DOO ‘Vodovod’ započeli realizaciju projekta kroz izradu projektne dokumentacije ‘Glavni projekat za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje pitke vode Pliješ i izgradnji postrojenja pitke vode Breznice i Bogiševca Opštine Pljevlja’, u kom je tačno definisana tehnologija prerade vode koja će obezbjediti isporuku kvalitetne vode za piće. Realizacijom ovog projekta, u saradnji Opštine Pljevlja sa resornim Ministarstvom u cilju obezbjeđenja potrebnih finansijskih sredstava, biće trajno riješen problem ispravnosti u isporuci vode za piće građanima, stoga navedene informacije u tekstu o zatvaranju izvorišta, nestabilnosti i mogućnosti epidemije u budućnosti nisu tačne”, piše u reagovanju koje je potpisao izvršni direktor “Vodovoda” Čedo Gospić.

“Praksa tamošnjeg vodovoda da kao preventivnu mjeru smatra to da ovo izvorište isključi kada se voda zamuti, apsolutno je nepovoljna i samo prikriva loše stanje. Nedovoljna je zato što i u uslovima kada je voda bistra može doći do maksimalnog zagađenja. Ovo izvorište treba trajno isključiti iz korišćenja za snabdijevanje vodom jer se te količine vode koje daje to izvorište može dobiti iz ostaih postojećih izvorišta”, konstatuju obrađivači Nacrta Prostornog plana Opštine Pljevlja...

U “Vodovodu” tvrde i da voda iz akumulacije “Otilovići“ “koja se prerađuje na Postrojenju za prečišćavanje vode “Pliješ“ prolazi cjelokupan tretman postojeće fabrike koja je namjenjena za prečišćavanje izvorske vode.

“U odnosu na izvorište Breznica gdje postoji jedan tretman – hlorisanje, voda sa akumulacije prolazi kroz više faza prečišćavanja tj. taloženje, filtriranje i hlorisanje. Takođe, Postrojenje za prečišćavanje vode ‘Pliješ’ ima 24 časovnu kontrolu svih fizičko-hemijskih parametara vode kao i na Breznici i na trećem izvorištu Bogiševcu. Na sva tri izvorišta se vrši interno uzorkovanje, interno ispitivanje fizičko-hemijskih parametara vode i rezultati se šalju Zdravstveno sanitarnoj inspekciji i Epidemiološkoj službi, kao i zakonom propisana uzorkovanja vode jednom nedeljno sa 7 kontolnih tačaka u gradu i analiza fizičko–hemijskih i mikrobiloških parametra, koje se takođe šalju ovlašćenim institucijama za nadzor”, navodi se u reagovanju.

Tvrde da će nakon realizacije projekta rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje pitke vode Pliješ i izgradnji postrojenja pitke vode Breznice i Bogiševca u kombinaciji sa smanjenjem gubitaka u vodovodnom sistemu grada rješiti problem isporuke kvalitetne vode sa Postrojenje za prečišćavanje vode “Pliješ“, sa kog se snadbijeva dvije trećine građana.

Bonus video: