Protiv učlanjenja u NATO 55 odsto studenata

Istraživanje je predstavljeno u Info centru a sprovedeno je u okviru projekta Stavovi i zablude mladih o NATO u Crnoj Gori, uz podršku Američke ambasade
12 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2014. 13:54h

Članstvo Crne Gore u NATO-u podržava 28,8 odsto studenata, 55 odsto je protiv, dok 16,3 odsto nema stav o tom spoljnopolitičkom pitanju, pokazalo je istraživanje agencije DeFacto Consultancy o povjerenju u Alijansu među visokoškolcima.

Istraživanje je predstavljeno u Info centru a sprovedeno je u okviru projekta Stavovi i zablude mladih o NATO u Crnoj Gori, uz podršku Američke ambasade.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru ove godine na uzorku od 650 studenata.

Od toga, među studentima državnih fakulteta 28,2 odsto studenata je za, a protiv 57,2.

Na privatnim fakultetima, podrška članstvu iznosi 31,5 odsto, dok je protiv 41,6 odsto studenata.

Olivera Komar iz agencije DeFacto je kazala je da je interesantan podatak da malo studenata vjeruje NATO-u, ali još manje partijama.

Komar je, kako prenosi portal CDT-a, kao jedan od „najporaznijih momenata“ istraživanja istakla podatak da je čak 56 odsto studenata odgovorilo da smatra će Crna Gora postati članica NATO-a, nezavisno od toga da li oni to podržavaju ili ne.

„To znači da mladi zapravo sebe vide na margini odluka“, pojasnila je Komar.

Velika većina studenata, njih 80 odsto, smatra da o ulasku Crne Gore u Alijansu treba da odluče građani na referendumu.

"Pri tom, 28,5 odsto studenata je kazalo da bi glasalo za, 48,2 protiv, a 23,3 odsto je onih koji ne bi učestovovali u glasanju", rekla je Kolmar.

Čak 30 odsto ispitanika od pet postavljenih pitanja o NATO-u nije dalo nijedan tačan odgovor.

„Bez obira na to da li ste za ili protiv, procenat znanja među ljudima je zabrinjavajuće mali što govori o tome da stavovi nisu zasnovani na poznavanju materije“, objasnila je Komar.

Bonus video: