Italijani daju novi portal i pozivaju na umrežavanje jahting biznisa sa Bokom

„Novi portal koji pokrećemo biće aktivan od 1. janauara 2015. i predstavljaće zajedničku ponudu naše regije i Boke Kotorske. U pregovorima smo za sprovođenje jednog projekta unapređenja energetske efikasnosti i instaliranja izvora čiste energije u luci Kotor koji će rezultirati uštedom struje između 30 i 40 odsto,“ kazao je Pereli
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2014. 14:48h

Mogućnosti za saradnju između Crne Gore i italijanske regije Friuli Venecija Đulija u domenu pomorstva su velike, posebno u jahtingu, ocijenjeno je danas na skupu u Kotoru u kome su predstavnici te italijanske regije prezentovali tri nova projekta koje namjeravaju realizovati sa partnerima iz Boke Kotorske.

Prvi je novi internet-portal čiji dizajn i postavljanje donira Friuli Venecija Đulija, a koji će zajedno održavati NVO Zajednica Italijana Crne Gore i preduzeće „Luka Kotor“. Na sajtu će se predstaviti turistička ponuda Kotora, te posebno aktivnosti iz luke drevnog grada koja je i najporometnija crnogorska putnička luka i jedna od najatraktivnijih kruzing-destinacija na Mediteranu. Novi portal biće umrežen sa sličnim portalom regije Friuli Venecija Đulija pa će svi koji posjećuju jedan ili drugi sajt, moći da se informišu o najznačajnijim događajima i na jugu i na krajnjem sjeveru Jadrana.

„Ovo je samo početak naše saradnje jer nam je veoma bitno da informacije o našim aktivnostima stižu najkraćim i najbržim putem do naših korisnika i partnera. Sa partnerima iz Italije sarađivaćemo i na projektu unapređenja energetske efikasnosti u luci Kotor, kao i na izradi jedinstvene rute i mreže za mega i super jahte na Jadranu,“ kazao je izvršni direktor preduzeća „Luka Kotor“ Vasilije Kusovac na prezentaciji novog portala.

Pored ostalih, prezentaciji su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja, predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Bukilica, članovi Borda direktora „Luke Kotor“ Nikola Dragomanović i dr Nikola Konjević, predsjednik zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender, te brojni predstavnici lokalne pomorske privrede.

Prenoseći pozdrave predsjednice regije Friuli Venecija Đulija Debore Serakjari, rukovodilac službe za međunarodne odnose te regije Alesandro Pereli, podsjetio je na brojne aktivnosti pomoći Crnoj Gori i unapređenja saradnje koje je ta regija sprovela proteklih godina u domenu privrede, turizma, kulture, javnog zdravlja i informisanja.

„Novi portal koji pokrećemo biće aktivan od 1. janauara 2015. i predstavljaće zajedničku ponudu naše regije i Boke Kotorske. U pregovorima smo za sprovođenje jednog projekta unapređenja energetske efikasnosti i instaliranja izvora čiste energije u luci Kotor koji će rezultirati uštedom struje između 30 i 40 odsto,“ kazao je Pereli.

Direktor marine San Roko iz gradića Muđa pored Trsta, Roberto Sponza, predstavio je već umreženu zajedničku ponudu tri marine i luke te regije, odnosno pet firmi koje se bave dizajniranjem, popravkama i održavanjem jahti, napravljenu sa ciljem da vlasnike mega i super-jahti privuče da dođu i na krajnji sjever Jadrana.

„Uvjereni smo da svijet mega i super-jahti vidi cijeli Jadran kao udaljenu i malu destinaciju pa svi mi na obalama ovog mora – od Crne Gore preko Hrvatske i Italije, trebamo raditi na umrežavanju naše ponude i promociji ove destinacije. Stoga nam je saradnja sa Crnom Gorom koja ima vrloizražen dolazak superjahti u svoje vode, veoma značajna,“ kazao je Sponca naglašavajući da bi naše pomorske agencije ili marine u kojima takvi brodovi zimuju, mogli da ih na remonte šalju u tršćanska brodogradilišta i servisne centre i zarađuju proviziju od partnera na italijanskoj strani,kao i da se organizuju čarter-itinereri koji će takve brodove animirati da obiđu veliki broj luka i marina od Crne Gore, preko Hrvatske do luka u italijanskom dijelu Tršćanskog zaliva.

Galerija

Bonus video: