Solarna rasvjeta za Kotor i Cetinje

„Ono što je bitno za ovu vrstu rasvjete je to što nema potrebe za raskopavanjem ulica i polaganjem električnih kablova. Montaža i održavanje su jednostavni, a rasvjeta ulice nije ugrožena prilikom pada napona ili nestanka struje”, rekao je Cupara
101 pregleda 2 komentar(a)
solarna energija Kina, Foto: Beta
solarna energija Kina, Foto: Beta
Ažurirano: 12.12.2014. 14:29h

Kineska Vlada donirala je 1,4 miliona eura kotorskoj opštini za instalaciju savremene solarne javne rasvjete, rekao je savjetnik za održavanje i izgradnju elektroinstalacija u Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora Budimir Cupara.

On je objasnio da će savremena solarna javna rasvjeta biti instalirana na više lokacija u Kotoru i Cetinju i da je ukupna vrijednost projekta 3,6 miliona eura.

Cupara je agenciji MINA kazao da se realizacija projekta očekuje naredne godine.

„Rasvjeta na solarni pogon biće postavljena kod Osnovne škole 'Veljko Drobnjaković'u Risnu, u naselju Sveta Vrača u Dobroti i pored Osnovne škole 'Narodni heroj Savo Ilić', kod Gimnazije i srednje Pomorske škole, u Radanovićima, Bigovi i u Lastvi Grbaljskoj”, precizirao je Cupara.

On je kazao da će kineska delegacija boraviti u Kotor u ponedjeljak kada će se razgovarati o finalizaciji projekta.

Cupara je objasnio da osnovni princip rada solarne rasvjete podrazumijeva da fotonaponski FN modul koji se nalazi na vrhu stuba pretvara sunčevo zračenje u električnu energiju koja se akumulira u baterije.

„Ono što je bitno za ovu vrstu rasvjete je to što nema potrebe za raskopavanjem ulica i polaganjem električnih kablova. Montaža i održavanje su jednostavni, a rasvjeta ulice nije ugrožena prilikom pada napona ili nestanka struje”, rekao je on.

Bonus video: