Škola u Bogetićima ima svega 16 đaka, a među njima dva talenta

A Anđela i Marija imale su od koga da naslijede ljubav prema likovnoj umjetnosti. Njihova majka Maja radi grafike i to, kako kažu mnogi koji su upoznati sa njenim radovima, izuzetno uspješno
144 pregleda 0 komentar(a)
Anđela i Marija Mijušković, Foto: Svetlana Mandić
Anđela i Marija Mijušković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.12.2014. 08:42h

Dan škole "Dobrislav Đedo Perunović" u Bogetićima, 14 kilometara od Nikšića, bio je prilika da sestre Anđela i Marija Mijušković organizuju svoju prvu izložbu.

Iako je, prema riječima Anđelinog odjeljenskog starješine Slavice Kljujić, postojala mogućnost da prva izložba talentovanih sestara bude organizovana u nekoj od galerija, želja zaposlenih, ali i pomenutih učenica, bila je da njih dvije svoje radove javnosti pokažu baš na jubilej – 148.godina od postojanja škole.

“Odlučili smo da je škola najprikladnije, ali i najljepše mjesto za njihovu prvu izložbu. To je ujedno i divna reklama za nas, tako da smo bili srećni da prva izložba ovih izuzetnih i talentovanih djevojčica bude organizovana u njihovoj školi”, kazala je Kljujić.

Njihovu sklonost ka likovnoj umjetnosti prvo je primijetila učiteljica Krstinja Papović, a zatim nastavnica likovnog Angelina Janjušević. Ubrzo su se i svi u školi uvjerili da sestrama Mijušković dobro leži rad sa olovkom, temperom i uglenom. Zidove škole krase njihovi radovi, a centralno mjesto zauzima mural na zidu školskog hola.

“Anđela i Marija su izuzetne djevojčice, veoma kulturne, uvijek spremne svima da pomognu, jako vrijedne, poslušne, vrlodobri su đaci i ovo je nešto što one izuzetno vole. Već su donijele odluku da slikarstvo bude njihov budući poziv”, ne bez ponosa priča Kljujić.

A Anđela i Marija imale su od koga da naslijede ljubav prema likovnoj umjetnosti. Njihova majka Maja radi grafike i to, kako kažu mnogi koji su upoznati sa njenim radovima, izuzetno uspješno.

“Vidjela sam majku kako ona crta i tako sam i ja počela. Volim da radim olovkom i ugljenom, a najviše volim da radim likove”, skromno je kazala Marija, učenica šestog razreda.

Na otvaranju izložbe bila je i njihova mentorka Angelina Janjušević kod koje djevojčice pohađaju časove slikarstva. Ona je, kako rekoše sestre, ta koja ih uvodi u tajne slikarstva i pomaže im da uspješno savladaju sve tehnike. Janjušević je imala samo riječi hvale za, kako reče, divne i preskromne, a nadasve talentovane djevojčice.

“Volim sa njima da radim jer su takve kakve su. Veoma su talentovane i to je ono što je potrebno za dobar početak koji je kod njih jak i izražajan i dovoljan da im bude potpora za dalje”, kazala je Janjušević.

Obje imaju najdraži crtež – lik žene. Potrudile su se da izložba bude organizovana na nivou kakav one i zaslužuju, pa su urađeni i katalozi.

Sa najdražim radovima, Foto: Svetlana Mandić

“Najviše radim likove i pejzaže, a od tehnike volim rad olovkom i temperama. Sviđa mi se slikarstvo i voljela bih da to bude moj budući poziv. Voljela bih da imamo još neku izložbu”, kazala je Anđela, koja je godinu starija od sestre.

U školi “Dobrislav Đedo Perunović” u osam razreda (nedostaje osmi) ima svega 16 učenika. A među njima dva talenta – mlade slikarke Anđela i Marija Mijušković.

Bonus video: