Biogradsko jezero nestaje, reagujte

“Gubljenje vode iz Biogradskog jezera kroz podzemlje, u sušnom periodu godine, je u granicama od 50 do 60 litara u sekundi, a prosječna godišnja zapremina nanosa koji dospijeva u jezero iznosi oko 27 metara kubnih u sekundi"
265 pregleda 7 komentar(a)
Biogradsko jezero, Foto: Damira Kalač
Biogradsko jezero, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 12.12.2014. 06:37h

Biogradskom jezeru prijeti nestajanje, a ukoliko se nešto ne preduzme, Crna Gora će ostati bez jednog od svojih simbola.

Na jučerašnjem skupu posvećenom tom problemu, koji je organizovao Naučni savjet Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), eksperti su istakli da se mora zaustaviti oticanje vode iz jezera, zasipanje jezera Biogradskom rijekom i erozija koju stvara Jezerštica

Profesor Građevinskog fakulteta Mićko Radulović tvrdi da bi problem mogao da bude relativno lako riješen, postavljanjem pregrada na kosinama jezera i Biogradskoj rijeci.

On je pojasnio da jezero vodu gubi zbog erozije, površinskog oticaja rijekom Jezeršticom, podzemnim oticanjem i isparavanjem.

“Gubljenje vode iz Biogradskog jezera kroz podzemlje, u sušnom periodu godine, je u granicama od 50 do 60 litara u sekundi, a prosječna godišnja zapremina nanosa koji dospijeva u jezero iznosi oko 27 metara kubnih u sekundi. Radi sprečavanja, odnosno smanjenja zasipanja jugoistočnog dijela jezera bujičnim nanosom, predlaže se izrada kaskadnih pregrada od gabiona”, kazao je Radulović.

On i šef službe za unapređenje i razvoj NPCG Veselin Luburić predložili su postavljanje profila na Jezerštici, mjerenje protoka u sušnom periodu godine kada nema isticanja iz jezera, gradnu kaskadnih pregrada na Biogradskoj rijeci i zaštitu kosine gabionima i geomrežama, sa njenim ublažavanjem u gornjem dijelu i ozelenjavanjem.

“Povećanim brojem ponora po obodu i dnu Biogradskog jezera, pojačanim erozionim dejstvom Biogradske rijeke i Lalevog potoka morenska stopa koja drži jezero neprestano se razara”, kazao je Luburić.

Bonus video: