Potencijal Herceg Novog nije u potpunosti iskorišćen

Direktor hotelske grupacije "Casa del Mare" Nikola Milić, je uvjeren da je prostor Boke Kotorske idelan za razvoj malih porodičnih hotela. Ističe da su jeftine avio karte izuzetno važan dio turističke ponude
0 komentar(a)
okrugli sto Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
okrugli sto Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.12.2014. 17:15h

Da bi se uspješno poslovalo neophodno je da se radi tokom cijele godine, a to je moguće samo ako svi u gradu rade kao tim, kazao je predsjednik Turističkog saveza Slovenije Peter Misja, na Okruglom stolu "Od mora ka planinama" koji su organizovali TV Boka i Gradska kafana.

Opština Podčetrtek u Sloveniji ima oko 3.500 stanovnika, a tom mjesti i u oko 40-ak sela dnevno prosječno boravi hiljadu turista.

Podčetrtek je jedan od najsređenijih gradića u Evropskoj uniji, o čemu svjedoče i nagrade, a među najboljim je primjerima u regionu kako iskoristiti predpristupne fondove Evropske unije.

Zahvaljujući tim sredstvima izgrađen je jedan od najprestižnijih Wellnes centara u tom dijelu Evrope. Prioritet im je bila izgradnja lokalne infrastrukture i kvalitetniji život, što je bio jedan od uslova razvoja turizma.

Imaju izgrađene pješačke i biciklističke staze, sportske terene i sportsku salu. Hotelijeri, ugostitelji i trgovci imaju dobru saradnju u sopstvenom i opštem interesu. Već sada imaju hotelske rezervacije za 2017. godinu. U Opštini radi četvoro ljudi, župan (predsjednik opštine) je volonter, a godišnji budžet im je 10 miliona eura.

Misja ističe da je ovo postignuto prije svega timskim radom i saradnjom sa Nacionlanom Turističkom organizacijom Slovenije. Da se razvoj mora pokrenuti na lokalnom nivou saglasna je i Ljuboslava Štrba, iz Udruženja za razvoj seoskog turizma Srbije, koja savjetuje da se akcenat stavi na lokalne proizvode.

Turistički i sportski radnici Herceg Novog saglasni su da najveći bokeljski grad ima potencijale za razvoj turizma, ali da je on nedovoljno iskorišćen.

Direktor hotela "Lajthaus" Jovan Vukalović tvrdi da turizam mora da vodi tim koji ima jasnu viziju razvoja te grane privrede. Pojašnjava da je Herceg Novi izgubio mnoge brendove, kao što su Institut Igalo i turističko privredna manifestacija Praznik momoze, koja samo mjesec do početka još nema definisan program.

Zalaže se sa regionalnu saradnji i za zajednički nastup i turistiku ponudu. Hotelijeri su se usaglasili da će investitori poput Azmonta doprinijeti razvoju turizma, ali da to nije dovoljno.

Direktor hotelske grupacije "Casa del Mare" Nikola Milić, je uvjeren da je prostor Boke Kotorske idelan za razvoj malih porodičnih hotela. Ističe da su jeftine avio karte izuzetno važan dio turističke ponude.

Za razliku od Hrvatske u Crnoj Gori leti samo jedna low coast kompanija. Zahvaljujući plivačkom vaterpolo klubu Jadran u Herceg Novom, kome turizam nije djelatnost, u toku prošle godine ostvareno je preko 8.200 noćenja, čime se u grad ulilo blizu pola miliona eura iz sportskh društava širom svijeta.

"Za još bolje rezultate, ne treba mnogo. Ne treba da izmišljamo nove stvari, već da vidimo uspješne primjere iz svijeta i da to kopiramo, naravno uz male adaptacije i prilagođavanje našem podneblji i uslovima", kazao je sportski direktor PVK Jadran Miloš Mračević.

Bez plana razvoja i jasne vizije, stručnih ljudi i timskog rada, zaključeno je na Okruglom stolu, nema ni razvoja turizma.

Bonus video: