Tužilaštvo i sudstvo nezadovoljni budžetom za narednu godinu

Vukićević je rekao da Ministarstvo, u ovom trenutku, nema mogućnosti da povećava tekući budžet iznad nivoa koji je predložen
3 komentar(a)
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, dokumenta, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2014. 13:25h

Predstavnici Tužilačkog i Sudskog savjeta nezadovoljni su Predlogom budžeta za narednu godinu, dok iz ministarstava pravde i untrašnjih poslova i Komisije za sprečavanje sukoba interesa smatraju da im je opredijeljeno dovoljno novca za funkcionisanje tih institucija. Budžetom za 205. godinu, o kome će poslanici raspravljati u utorak, za Ustavni sud opredijeljeno je 935.018,02 eura, za Ministarstvo unutrašnjih poslova 70.749.208,57 eura, Ministarstvo pravde 9.412.578,64, Tužilaštva 6.138.905,16 eura. Oni su danas prisustvovali sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj se raspravljalo o Predlogu budžeta za narednu godinu tih potrošačkih jedinica. Predstavnik Ministarstva finansija, Nikola Vukićević, rekao je da je, budžet za narednu godinu u odnosu na ovu, planiran konzervativno, navodeći da je došlo do blagog povećanja tekućih prihoda, ali dosta manje nego što su bili zahtjevi potrošačkih jedinica. On je kazao da je nominalno budžet značajno veći za 450 miliona eura, pojašnjavajući da su dvije ključne stavke gdje je došlo do povećanja. »Jedna je početak izgradnje prioritetne dionice auto puta, ali dospijevaju dugovi iz 2010. godine i neophodno je za refinasiranje duga izdvojiti oko 400 miliona eura naredne godine«, precizirao je Vukićević. On je rekao da Ministarstvo, u ovom trenutku, nema mogućnosti da povećava tekući budžet iznad nivoa koji je predložen. »Pored svih ograničenja uspjeli smo da za Ustavni sud, sudstvo i tužilaštvo u određenom iznosu povećamo budžet za narednu godinu«, naveo je Vukićević. Predsjednik Sudskog savjeta, Mladen Vukčević, rekao je da u toj instituciji nijesu zadovoljni budžetom za narednu godinu, pojašnjavajući da je u Poglavlju 23 jedna od obaveza zapošljavanje novih službenika u okviru Sudskog savjeta i Centra za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija.

Mladen Vukčević

»To je ukupno 12 novih službenika. Dakle, to je mjera koja je predviđena akcionim planom, a taj novac nije obezbijeđen«, naveo je on. Vukčević je rekao da je 90 odsto zastarjelih računara u Sudskom savjetu, navodeći da je više novca trebalo opredijeliti za njihovu obnovu. »Svake godine dajemo 150 hiljada eura za telekomunikacione mreže. Ako bismo imali svoj sistem, uvezan sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ta investicija bi koštala 300 hiljada eura, a nakon toga bi održavanje koštalo samo 50 hiljada svake godine«, naveo je on. On je poručio da očekuje amandmansko djelovanje poslanika za povećanje budžeta Sudskog savjeta. Poslanik Demokratskog fronta (DF), Slaven Radunović, rekao je da se akcioni planovi usvajaju, navodeći da se na prvoj stepenici pokaže da je to samo formalno. »Jer ako nemamo mogućnost da izdvojimo novac za zapošljavanje 12 ljudi koji su predviđeni, zašto smo to stavili u Akcioni plan«, kazao je on. Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista (DPS) konstatovao je da su sve potrošačke jedinice dobile više novca za narednu godinu. »Sudstvo je imalo u ovoj godini 20,6 miliona eura, a za narednu godinu je opredjeljeno 20,8 miliona eura. Novina je izdvajanje novca za Centar za edukaciju nosilaca pravosudnih funkcija, što je dobro«, ocijenio je on. Vuletić je saglasan da sa predlogom Vukčevića da Vlada treba da razmotri predlog da informacioni sistem uveže sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i time uštedi novac. On smatra da treba tražiti kompromisno rješenje između rapoloživog novca Vlade i zahtjeva Sudskog savjeta. Poslanik DF-a, Vladislav Bojović, smatra da treba obezbijediti više novca za rad sudstva i tužilaštva, kako se, kako je naveo, u toj činjenici ne bi pronalazili izgovori za izostanak rezultata. »Godnama imamo nezadovoljstvo pravosudnih institucija opredjeljenim novcem za budžet, a Vlada izdvaja samo simboilično veći novac, a ne sredstsava koja su neohodna za ostvarivanje funkcija sudstva i tužilaštva«, ocijenio je on. Poslanica DPS-a, Marta Šćepanović, pitala je Vukčevića koja su radna mjesta u Sudskom savjetu za koja je potrebno 12 izvršilaca i da li je moguće napraviti uštedu kako bi se obezbijedio bolji informacioni sistem. Vukćević je poručio da se Ministarstvo finansija ne miješa u unutrašnju raspodjelu novca u okviru potrošačkih jedinica. »Toliko zaposlenih je traženo, ali je to priprema za reformu o sudovima, koja će pokazati koliko i na kojim mjestima je potrebno novozaposlenih ljudi. Tako da bih vas zamolio da sačekate da se uđe u tu fazu reforme sudske mreže«, objasnio je on. Predsjednik Tužilačkog savjeta, Veselin Vučković, rekao je da se zahtjev za većim budžetom odnosi na formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i usvajanje zakona o toj instituciji. »Specijalno državno tužilaštvo je potpuno zaboravljeno. U odnosu na postojeće odjeljenje Vrhovnog državnog tužilaštva, nijesmo prepoznali nijedan dinar novih sredstava za jednu novu instituciju«, naveo je on.

Veselin Vučković

Vučković je kazao da su troškovi krivičnog postupka, koji će biti uvećani formiranjem Specijalnog državnog tužilaštva, 50 odsto manji od realnih sredstava za 11 mjeseci ove godine. Vukčević je rekao da postoji potreba da se novac za formiranje Specijalnog državnog tužilaštva obezbijedi, navodeći da tokom paralmentarne rasprave treba definisati o kojem iznosu se radi. Predstavnica Ministarstva pravde, Nataša Pešić, kazala je da su u tom resoru zadovoljni opredjeljenim novcem za narednu godinu. »Ministarstvo pravde je dobilo 46 hiljada eura više u odnosu na ovu godinu«, navela je ona, ocijenjujući da je taj iznos realan. Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Komisije za sprečavanje sukoba interesa Dragan Pejanović i Marija Karas Bošković, kazali su da su zadovoljni opredjeljenim novcem za narednu godinu.

Bonus video: