Dva medijska sindikata osudila napad na direktora Radio Tivta

Popadić je u petak poslijepodne policiji prijavio da ga je napao i prijetio mu tivatski biznismen Rado – Gago Arsić
1105 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TO Tivat
Ilustracija, Foto: TO Tivat

Sindikat medija i Sindikat informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti sa zabrinutošću su primili vijest o nastraju na direktora Radio Tivta, Dragana Popadića i najoštrije osuđuju ovaj događaj", saopštili su danas iz ova dva sindikata.

Popadić je u petak poslijepodne policiji prijavio da ga je napao i prijetio mu tivatski biznismen Rado – Gago Arsić. Policija je nakon toga saslušala Arsića, dežurni tužilac u ODT Kotor se izjasnio da u njegovom ponašanju nema elemenata biča krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, pa je policija protiv biznismena pokrenula prekršajni postupak zbog narušavanja javnog reda i mira.

„I ovaj slučaj pokazuje da uprkos višegodišnjim upozorenjima UN, Evropske komisije, stranih diplomatskih predstavništava i drugih relevantnih adresa, bezbjednost novinara u Crnoj Gori je u konstatnom padu. Istovremeno broj napada na novinare eksponencijalno raste, što pokazuje i slučaj u Tivtu kada je direktora jednog od najuspješnjih crnogorskih lokalnih emitera koji se bori za nezavisnost i objektivnost u izvještanju, napao lokalni biznismen Rado Arsić. Začudo napad nije uslijedio zbog nezadovoljstva tekstom ili izvještavanjem ovog lokalnog emitera, već zbog interesovanja novinara za sudski slučaj u koji je ovo lice interesno uključeno. To dovoljno govori koliko je okruženje u Crnoj Gori trenutno bezbjedno za nezavistan rad novinara. Višegodišnje tolerisanje napada na novinare i slabi rezultati u otkrivanju i procesuiranju počinilaca stvaraju klimu u kome je potpuno ugrožen ambijent za nezavisno novinarstvo na što upozoravaju istraživanja ali i svi međunarodni predstavnici kada govore o medijskim slobodama u Crnoj Gori.”-saopštili su danas Sindikat medija i Sindikat informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti.

Ta dva sindikata su od policijskih i sudskih organa zatražili da “svojim efikasnim radom dokažu da se nasilje nad novinarima neće tolerisati, a državu Crnu Goru da i u praksi dokaže da je stvaranje bezbjednog ambijenta za bavljenje novinarskom profesijom jedan od osnovnih preduslova za razvoj demokratije”.

Bonus video: