Tivat: Žitelji Bjelila traže zaštitu lokalnih izvora

U toku je treća faza tih radova vrijedna više od 10 miliona eura, a koju na području Krtola izvodi njemačka firma „Ludwig Pfeiffer“
86 pregleda 1 komentar(a)
radovi, Bjelila, Foto: Siniša Luković
radovi, Bjelila, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 11.12.2014. 13:56h

Žitelji jedne od najljepših starih ambijentalnih cjelina u Tivtu – Kakrca i Bjelila na obali Krtola, izrazli su javnim okupljanjem u centru Bjelila, protest i zabrinutost zbog način na koji Opština Tivat namjerava da kroz to naselje sprovede novu kanalizacionu i vodovodnu infrastrukturu, dalje prema Krašićima.

Okupljeni mještani sastali su se sa gradonačelnikom Tivta Ivanom Novoselom i predsjednikom SO Tivat Krstom Boškovićem koji je ujedno i projekt-menadžer gradnje nove kanalizacione i vodovodne mreže u Tivtu.

U toku je treća faza tih radova vrijedna više od 10 miliona eura, a koju uz dosta teškoća i kašnjenja, na području Krtola izvodi njemačka firma „Ludwig Pfeiffer“ sa podizvođačem – albanskom firmom „Alb Star“.

„Zbog dosadašnjih negativnih iskustava sa time kako je bukvalno uništeno izvorište Ublić, a izvor Vir devastiran i ostao zatrpan pod asfaltom, veoma smo zabrinuti kako će se prolazak kanalizacije odraziti na funcionisanje i zaštitu preostalih naših izvorišta, Frutak 1, Frutak 2 i Spila. Ti izvori su suština ovog našeg mjesta i načina života u njemu i moraju se apsolutno zaštititi“, kazao je mještanin Vaso Momčilović, dodajući da je cijelo mjesto Bjelila dobilo ime po izvorištima slatke vode na koje su žene iz Krtola uvijek dolazile da bijele (peru) robu.

Davor Lakičević naglasio je da manjka koordinacije između izvođača radova na kanalizaciji, nadzora i mještana koji su najbolje upoznati sa prilikama na terenu, kao i da su Opština i država već u nekoliko navrata na ovom dijelu tivatske obale dozvolile i čka legalizovale uzurpaciju i uništenje prirodnih dobara – izvorišta i ribarskih posti, zbog čega mještani nemaju povjerenja u deklarativna obećanja čelnika tivatske Opštine da će sve biti u redu sa bjelilskim izvorima. Čude se i što se havarijski ispust nove kanalizacije gradi preko glavnog mula u Bjelilima.

Ivan Starčević i odbornik Nove iz Krtola Savo Klakor koji je prisustvovao skupu, zatražili su od opštinara da mještanima daju pismenu garanciju da radovi neće poremetiti fukcionisanje preostalih nedevastiranih lokalnih izvorišta, što su Novosel i Bošković odbili, ističući da su stručnjaci uradili projekat građevinskih radova o čemu svjedoči i poseban elaborat o načinu na koji će se kanalizacija graditi kroz Bjelila, a koji su gradski čelnici juče uručili mještanima.

„Ovo što je potpisalo čitav tim stručnjaka je naša garancija. Miniranja trase za postavljenje novih cjevovoda sigurno neće biti i preduzeće se sve potrebne mjere da se izvorišta zaštite.“- kazao je Bošković koji je izrazio čuđenje kada su mu mještani rekli da su izvorišta Ublić i Vir već devastirana.

„To ćemo svakako ispitati i vidjeti što se dogodilo i kako da se problem otkloni. Ovo je ozbilja investicija vrijedna preko 10 miliona eura koja će svima biti na korist, pa i žiteljima Bjelila koji većinom žive od turizma i izdavanja soba i apartmana“, podvukao je Bošković dok je gradonačelnik Novosel predložio da se formira mini tim od po jednog predstavnika Opšine, izvođača radova, nadzora i mještana koji će svakodnevno vršiti monitoring nad radovima.

Inženjer Pavle Ječmenica iz firme „Dahlem“ koja vrši nadzor nad gradnjom kanalizacije kazao je da će se prije kopanja rova u koji se polažu cijevi, pažljivo i postupno kopati ispitni rov u blizini izvorišta i živa voda, ukoliko se do nje dođe, kaptirati i usmjeriti na mjesta gdje se i danas slobodno izliva.

Bonus video: