SERIJA ISKAZA

U petak kontrolno saslušanje u vezi infekcija beba

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnijeli su, kako je saopšteno na prethodnoj sjednici, poslanici Pozitivne Crne Gore i Demokratske partije socijalista
2 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2014. 10:41h

Odbor za zdravstvo obaviće sjutra kontrolno saslušanje čelnika Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje (IJZ) i bjelopoljske bolnice, povodom slučaja infekcija beba u tom gradu.

Inicijativu za kontrolno saslušanje podnijeli su, kako je saopšteno na prethodnoj sjednici, poslanici Pozitivne Crne Gore i Demokratske partije socijalista.

Na sjednici Odbora, kako je najavljeno iz parlamenta, biće saslušani bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović, pomoćnik ministra Mensud Grbović, diirektor IJZ Boban Mugoša i direktor u ostavci Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić.

Na sjednicu su pozvani predstavnici ginekološko-akušerskog odjeljenja i neonatologije u Bijelom Polju.

U Klinički centra Crne Gore (KCCG) od 3. do 13. novembra primljeno je petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Roditelji tih beba podnijeli su dvije krivične prijave protiv NN lica iz te zdravstvene ustanove. Jedna je podnijeta protiv NN lica, koji su, kako se navodi, počinili teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, a druga protiv NN lica, zbog osnovane sumnje za udruživanje, zataškavanje i neprijavljivanje infekcije.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić, poslije tog slučaja, podnijeli su ostavke.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je ranije da je beba iz Bijelog Polja preminula u KCCG zbog infekcije uzrokovane bakterijom koju je dobila u bjelopoljskoj bolnici.

“Utvrđeno je da je smrt bebe nastala usljed ugušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom. Radi se o jednoj bakteriji koja je izolovana brisom”, rekao je on.

Stanković je potvrdio da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju.