Herceg Novi: Ni novi rok za završetak kolektora neće biti ispoštovan

Vajagić je još 11 novembra tražio hitan sastanak sa vlasnikom kompanije , nezadovoljan dinamikom radova na kolektoru
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2014. 14:12h

Vlasnik turske kompanije "Ćeltikćoglu koja izvodi radove na kolektoru Adnan Ćeltićoglu, obavijestio je v.d.predsjednika opštine Milana Vajagića da “zbog zdravstvenih razloga” neće moći danas (srijeda) da dođe u Herceg Novi.

U pismu koje je stiglo predsjedniku opštine, Ćeltikćoglu ističe da bi mu odgovaralo da se sastanak organizuje početkom 2015. godine.

Vajagić je još 11 novembra tražio hitan sastanak sa vlasnikom kompanije , nezadovoljan dinamikom radova na kolektoru.

Podsjećamo da je prema ankesu ugovora potpisanom početkom septembra novi rok za završetak 33 km duge vodovodne i kanalizacione mreže sa 13 pumpnih stanica i jednim podmorskim ispustom , bio 17. februar 2015. godine.

Iako je prvobitnim ugovorom bilo predviđeno da radovi budu završeni 14. februara 2014 godine, potom do početka glavne turističke sezone, izvjesno je da ni ovaj treći rok za investiciju vrijednu 18,8 miliona eura, neće biti ispoštovan.

Predsjednik opštine, kako je najavio, pismenim putem će obavjestiti menadžment komapanije "Ćeltikćoglu" o ozbiljnosti situacije i posljedicama koje iz toga mogu da proiziđu.

Baošići proljetos, foto: Slavica Kosić

Aneksom ugovora koji je potpisan u septembru bilo je predvidjeno da Opština odustane od bilo kakvih finansijskih zahtjeva zbog produženja roka izvođača do polovine februara nove godine. Istovremeno su predviđeni kazneni penali ako i taj rok bude probijen .

Oni kako "Vijesti" nezvanično saznaju iznose oko devet hiljada eura dnevno.

Iz Opštine upozoravaju da odluku o aktiviranju klauzule o kaznenim penalima moraju donijeti usaglašeno Opština Herceg Novi, Vlada Crne Gore i KfW banka. Vlada je po osnovu ugovora o poravnanju sa Njemačkom obezbijedila 4,2 miliona, opština 3,5, a 19,4 miliona eura obezbijeđen je iz kredita i donacije KFW banke.

Lote Vesterman predstavnica KfW banke je u nedavnom razgovoru sa predstavnicima Opštine , govoreći o mogućnosti raskida ugovora sa turskom kompanijom pitala “da li Novljani žele da izgube vrijeme i novac ili samo novac”.

Navela je da bi raskid ugovora i traženje novog izvođača, poskupilo investiciju i dodatno produžilo rok za završetak gradnje kolektora.

Galerija

Bonus video: