Numanović: Kroz razgovor da se unaprijede ljudskih prava

Panelisti današnje konferencije bili su istaknuti stručnjaci, savjetnici, koordinatori programa za ljudska prava, predstavnici/e međunarodnih organizacija
0 komentar(a)
ljudska prava, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
ljudska prava, Suad Numanović, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 09.12.2014. 16:38h

Izuzetno je važno da približimo našim građanima, posebno mlađoj populaciji, oblast ljudskih prava, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović na konferenciji u Bijelom Polju održanoj povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prva panel diskusija imala je za temu izazove u zaštiti ljudskih prava u Crnoj Gori, dok su učesnici drugog panela govorili o pravima ugroženih kategorija u Crnoj Gori- izazovima i dostignućima.

O ideji o ljudskim pravima, staroj više od 2.000 godina, osnovnim osobinama pojma ljudskih prava, unapređenju i zaštiti ljudkih i manjinskih prava, kroz teoriju i konkretne primjere iz prakse učesnici današnje konferencije vodili su edukativni interaktivni dijalog sa djecom koja su pokazala značajno interesovanje za ove teme.

“Teme kojima se bave današnje panel diskusije vrlo su značajne za dobar temelj svakog savremenog društva baziranog na demokratskim principima, kao što je i naše. Jednako je važno da o tim temama govorimo i dopunjujemo svoje znanje, pružamo mogućnost da se kroz razgovor i saradnju unapređuje i sagleda oblast zaštite i unapređenja ljudskih prava iz više uglova”, izjavio je Numanović.

Nakon uvodnih obraćanja, prof. dr Ivana Jelić, članica Komiteta UN-a za ljudska prava, od nedavno i potpredsjednica Savjetodavnog komiteta za nacionalne manjine Savjeta Evrope, održala je uvodno predavanje na temu “Izazovi savremene međunarodnopravne zaštite ljudskih prava, s posebnim osvrtom na slobodu informisanja”.

Sa konferencije

Panelisti današnje konferencije bili su istaknuti stručnjaci, savjetnici, koordinatori programa za ljudska prava, predstavnici/e međunarodnih organizacija.

Đaci su pokazivali interesovanje i sa uvažavanjem slušali o međunarodnopravnoj zaštiti prava, pravu na slobodu vjeroispovjesti, besplatnoj pravnoj pomoći, socijalnim pravima, pravu na rad, ranjivim društvenim grupama i zaštiti i unapređenju prava i sloboda manjinskih naroda, o rodnoj ravnopravnosti, o instituciji Zaštitnika u Crnoj Gori, integraciji Roma u naše društvo, licima sa invaliditetom i drugim značajnim temama.

Bonus video: