Bjelica je „predavač supermen”: Čak 24 predavanja sedmično

Nikada nijesam vidjela ni sličnu listu opterećenja, tvrdi Tatjana Bečanović
130 pregleda 13 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.12.2014. 15:26h

Predsjednik Upravnog odbora i vanredni profesor Univerziteta Crne Gore (UCG) Duško Bjelica drži čak 24 predavanja sedmično na tri fakulteta, a tokom sljedećeg semestra imaće ih i 10 više.

To je značajno više predavanja nego što ih drži većina profesora UCG, a profesorica Filozofskog fakulteta (FF) Tatjana Bečanović tvrdi da nikada nije vidjela ni sličnu listu opterećenja.

“A bila sam prodekan za nastavu najveće univerzitetske jedinice (FF)... Blago rečeno, ovo je skandalozno”, kazala je Bečanovićeva.

Ona je istakla da u ovom semestru ima šest časova nedjeljno i da će u sljedećem imati osam. Bjelica nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Prema podacima u koje su “Vijesti” imale uvid, Bjelica je u oba semstra znatno opterećeniji časovima koje drži samofinansirajućim studentima. Tokom zimskog semestra, Bjelica ima sedam predavanja pred studentima koji se finansiraju iz budžeta, a na proljeće će držati čak 27 predavanja samofinansirajućim visokoškolcima, većinom na studijskim programima Fakulteta za sport.

Bečanovićeva je kazala da Bjelica ne izlazi iz okvira kada je riječ o predavanjima budžetskim studentima.

“Međutim, broj časova na samofinansirajućim studijama je frapantan. Mislim da se radi o zloupotrebi pravila koja ne preciziraju, odnosno ne ograničavaju broj časova na samofinansirajućim studijskim programima”, kazala je Bečanovićeva.

Tatjana Bečanović

Poslanica DF-a i članica Odbora za prosvjetu Branka Bošnjak tvrdi da UCG već duže vodi “nezdravu kadrovsku politiku prema mladim saradnicima”.

“Od dolaska nove uprave na UCG, njih oko 60 je ostalo bez posla. Među njima ima i onih koji su sve svoje obaveze na vrijeme završili, čak i doktorirali, ali nemaju famozni fond časova da bi se raspisao konkurs za izbor u zvanje, jer su drugi prigrabili i dvije i više normi”, kazala je Bošnjak.

Saradnici ćute i nadaju se

Bošnjak je kazala da je “svakom normalnom jasno da je to izigravanje zakona i obesmišljavanje obrazovanja”.

“Većina saradnika ćuti, jer se nada da će se, ipak, smilovati i dozvoliti im napredovanje. Neke su i angažovali nakon otkaza za mizernih 150 ili 220 eura, po principu 'uzmi ili ostavi', a da se ne uplaćuju ni porezi ni doprinosi i tako bivaju iskorišćeni kao najjeftinija radna snaga, dok se prema honorarno angažovanim profesorima ima potpuno drugi odnos, čak im se plaća i avio-karta, smještaj i dnevnice i honorar”, tvrdi Bošnjak.

Bonus video: