CEDEM: Najveće povjerenje u zdravstvo, SPC i predsjednika

Povjerenje u Vladu je sa 55,2 odsto koliko je pokazalo istraživanje iz 2010. godine, palo na 44,5 odsto, u predsjednika sa 59,2 na 50,2 dok je je u Skupštinu palo sa 48 na 40,2
152 pregleda 40 komentar(a)
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Stetoskop, doktori, ljekari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 19:56h

Povjerenje u sve crnogorske institucije bilježi negativan trend u poslednje četiri godine a građani tradicionalno najviše vjeruju u zdravstveni, sistem obrazovanja, Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i predsjednika Crne Gore, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istraživanje je sprovedeno u septembru ove godine na 1.025 ispitanika.

Povjerenje u Vladu je sa 55,2 odsto koliko je pokazalo istraživanje iz 2010. godine, palo na 44,5 odsto, u predsjednika sa 59,2 na 50,2 dok je je u Skupštinu palo sa 48 na 40,2. U zdravstveni sistem povjerenje ima 60,3 odsto građana, u sistem obrazovanja 58,7, u SPC 55,6, u Vojsku 50,9 dok u predsjednika povjerenje ima 50,2 odsto građana. Najmanje povjerenje je u CPC 23,2 i političke partije 26,6.

Rezultate istraživanja predstavio je glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić, koji je naveo da građani imaju najmanje povjerenja u političke partije i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

"Generalno je stepen povjerenja u institucije društva na višem nivou nego što je to slučaj sa međunarodnim organizacijama. U svim kategorijama institucija, poverenje u Crnoj Gori je nešto ispod Evropskog prosjeka", poručio je Bešić.

Kako je kazao, u odnosu na zemlje u regionu (bivša SFRJ), povjerenje u sve kategorije institucija je u Crnoj Gori niže u odnosu na Kosovo, Makedoniju i Sloveniju, a više u odnosu na Hrvatsku, BiH i Srbiju.

Bešić je pojasnio da u Crnoj Gori povjerenje u institucije u značajno većoj mjeri zavisi od socijalnog kapitala i povjerenja u političke partije, nego što je to slučaj sa ostalim državama regiona.

"Komparativno, u većoj mjeri u Crnoj Gori povjerenje zavisi od faktora socijalnog kapitala. Ključni faktori od kojih zavisi povjerenje u institucije su zadovoljstvo demokratijom, životno zadovoljstvo, život u ruralnoj sredini, stepen obrazovanja (kao negativan prediktor)", poručio je Bešić.

Prema njegovim riječima, oni koji glasaju partije na vlasti imaju viši stepen poverenja u institucije dok oni koji glasaju opozicione partije imaju niži stepen poverenja.

Bonus video: