Krivokapić: Zakon koristi samo direktorima i funkcionerima

Srednji dio koji je u sistemu zdravstva najbrojniji i najugroženiji, ne bude u povećanju, već naprotiv, planiranim smanjenjem dodatka po času za noćni rad sa 80 odsto na 40 odsto ima umanjenje zarade za 100 eura. „A mi tražimo povećanje zarada za 30 odsto,“ dodala je
65 pregleda 2 komentar(a)
Ljiljana Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ljiljana Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.12.2014. 11:07h

Nacrt zakona o zaradama u javnom sektoru neprihvatljiv je za zaposlene u zdravstvu, jer se, kako je ocijenjeno iz Samostalnog sindikata zdravstva, plate nekima smanjuju, a direktorima povećavaju.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva, Ljiljana Krivokapić, saopštila je da je taj sindikat, kao jedan od dva reprezentativna iz te oblasti, na Glavnom odboru raspravljao o Nacrtu, koji je ušao u finalnu fazu.

„A da predstavnici zdravstva do sada nijesu učestvovali u raspravi i ocijenio ga neprihvatljivim za zaposlene u zdravstvu, jer se zarade nekima smanjuju, a direktirima povećavaju“, navela je ona.

Krivokapić je dodala da će započeti na svim nivoima društva borbu protiv takvog i ovakvog Nacrta zakona i njegovog usvajanja, do skupštinskih klupa, a u cilju, kako je rekla, spašavanja totalnog urušavanja sistema zdravstva.

Prema riječima Krivokapić, osnovna zamjerka u Nacrtu zakona i planirane uštede do sedam miliona eura iz Nacrta odnosi se na smanjenje plata u zdravstvu i prosvjeti.

„I navedena ušteda iz ova dva najveća sektora sa već ugroženim i na rubu egzistencije sistemima, i to na način da se poveca koeficijent samo najugroženijim i samo nekim doktorima oko deset odsto njih (onima koji rade posebno važne poslove?) ostalim doktorima ne“, saopštila je ona.

Pritom, kako je dodala, da srednji dio koji je u sistemu zdravstva najbrojniji i najugroženiji, ne bude u povećanju, već naprotiv, planiranim smanjenjem dodatka po času za noćni rad sa 80 odsto na 40 odsto ima umanjenje zarade za 100 eura. „A mi tražimo povećanje zarada za 30 odsto“.

„Takođe se planira smanjenje dodatka za rad na dan državnog ili vjerskog praznika koji je sada 150 odsto na 40 odsto i za prekovremeni rad na 40 odsto. Minuli rada svima 0,5 odsto za svaku započetu godinu radnog staža, s tim što se predlaže da se ono što je stečeno do dana usvajanja zakona ostane isto, samo se mijenja za naredni broj godina do penzije“, kaže se u saopštenju.

Krivokapić je navela da se zarade direktora zdravstvenih institucija izmještaju iz GKU i oni se po predlogu Zakona utvrđuju u okviru Grupe poslova B C i D, gdje su smješteni funkcioneri i sudije i to je njihova zarada sa koeficijentom od 22 do 18 /do sada od 10-11,5/.

„Oni će se ubuduće baviti samo tim poslom, neće dežurati i neće imati dodatke po bilo kom osnovu. Primjer – sudija Osnovnog suda ima koeficijent složenosti 18, a ljekar subspecijalista sa tri nivoa obrazovanja 8 – to je neprihvatljivo“, poručila je ona.

Krivokapić je dodala da ministar predlaže pravičnost i da se jedan manji broj posebno važnih poslova u zdravstvu izmjesti i bolje nagrađuje.

„Pitamo se da li je ovo zakon funkcionera, i opštinske i državne administracije. Ako jeste mi sebe ovdje ne prepoznajemo i zahtijevamo korekcije i povećanja u okviru svog GKU, gdje ćemo pokušati da odvojimo rad od nerada uvođenjem normativa i stimulacija“, navela je ona.

Krivokapić je ocijenila da je neprihvatljivo struke na kojima počiva društvo, prije svega zdravstvo i prosvjeta, traži se prostor za smanjenje plata i tako na taj način uštedi u samom sistemu koji se finansira iz budžeta. „A s druge strane nagradi ljude koji iz kabineta određuju sudbinu ovako važnog sektora i na taj način ugrožava budućnost i zdrav razvoj društva“.

„Ko to u sistemu od samog sektora i ljudi u zdravstvu može bolje poznavati i tumačiti šta je to: prekovremeni rad, noćni rad, rad na dan državnog i vjerskog praznika, pa čak i smanjenje i ograničenje minulog rada, jer se u zdravstvu radi neprestano 24 sata tokom godine i u vrijeme državnih i vjerskih praznika“, navela je ona.

Krivokapić je upitala kakav je to nacrt zakona, gdje ljekari i svo medicinsko i nemedicinsko osoblje završavaju po dva, odnosno tri „fakulteta“ kroz samo školovanje i na kraju sa svim doktoratima njihov koeficijenat ne može preći deset.

„Zar to nije poraz čitavog društva i degradacija čitavog sistema, a prepoznaju se samo: ministri, poslanici, sudije, sekretari, različite starješine i direktori. Gospodo ako smatrate da društvo počiva samo na njima onda takvom društvu prosveta i zdravstvo nijesu potrebni“, rekla je ona,

Krivokapić smatra da je jedino dobra stvar u Nacrtu zakona to što ubuduce funkcioneri neće dobijati nadoknadu za komisije, odbore, simpozijume.

Bonus video: