Traže uvođenje vanrednog stanja u Pljevljima

Pored niza mjera, Mitrović smatra da bi država Pljevljacima trebalo da omogući grijanje na struju i oslobodi ih dijela troškova, sve dok se ne riješi problem zagađenja
3 komentar(a)
Pljevlja, TE Pljevlja, Ekološko društvo Breznica, Foto: Ekološko društvo Breznica
Pljevlja, TE Pljevlja, Ekološko društvo Breznica, Foto: Ekološko društvo Breznica
Ažurirano: 07.12.2014. 15:40h

Ekološko društvo Breznica iz Pljevalja zatražilo je hitnu reakciju nadležnih povodom zagađenja vazduha u tom gradu i uvođenje vanrednog stanja do potpunog rješenja problema i prestanka opsanosti po zdravlje građana.

Koncentracija štetnih materija u vazduhu u Pljevljima juče oko podneva bila je četiri puta veća nego što je dozvoljeno.

Dan nakon što su iz Opštine upozorili građane da ne borave na otvorenom i ne otvaraju prozore u vrijeme najvećeg zagađenja, zbog i desetostruko veće koncentracije PM čestica, predsjednik ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović saopštio je da je to urađeno tek nakon što je on nedavno zatražio proglašenje vanrednog stanja.

Koncentracija štetnih materija iznosila je juče oko podneva 216 mikrograma po metru kubnom, što je više nego četiri puta od dozvoljenih vrijednosti.

Mitrović je “Vijestima” kazao da nije realizovana nijedna mjera iz Plana kvaliteta vazduha za Opštinu Pljevlja, koji je Vlada donijela u februaru 2013.

Pored niza mjera, Mitrović smatra da bi država Pljevljacima trebalo da omogući grijanje na struju i oslobodi ih dijela troškova, sve dok se ne riješi problem zagađenja.

“Mnogo više država plaća liječenje Pljevljaka, nego što bi platila struju za dva tri mjeseca“, smatra Mitrović.

Nakon što su nedavno pokrenuli inicijative za ispitivanje izvora zagađenja vazduha i da sjedište ekološkog inspektora bude u Pljevljima, predsjednik NVO “Da zaživi selo” Vasa Knežević saopštio je da je do sada prikupljeno oko šest hiljada potpisa, koje namjeravaju da proslijede Ministarstvu održivog razvoja i turizma do Nove godine.

“Prema podacima iz Izvještaja o stanju životne sredine, za četiri godine preko 900 građana oboljelo je od karcinoma. Iz godine u godinu, broj se povećava, pa je 2011. broj oboljelih za 60 veći nego 2008. U istom periodu 147 Pljevljaka oboljelo je od maligniteta pluća, a broj oboljelih u 2011. duplo je veći od broja oboljelih u 2008. Kod 26.000 građana za četiri godine zabilježeno je obolijevanje sistema za disanje.

U 2011. respiratorna oboljenja registrovana su kod 8.563 pacijenta, što je preko 5.000 više u odnosu na 2008”, tvrdi Knežević.

On smatra da je jedan od načina borbe protiv zagađivača podnošenje tužbe, ali da je prethodno potrebno da nadležni obezbijede validne dokaze o zagađenju i uticaju na zdravlje građana.

U Kaknju se zbog zagađenja i vozila isključuju iz saobraćaja

Mitrović smatra da bi Pljevlja mogla da slijede primjer opštine Kakanj u BiH, kada je riječ o rješavanju ekoloških problema.

„Oni su uradili plan koji direkto usmjeren na zaštitu građana i njihovog zdravlja. U opštini Kakanj imaju službu koja prati meteorološku situaciju i upozorava građane ukoliko dolazi nepovoljno vrijeme koje dodatno može pogoršati kvalitet vazduha. Onog momenta kada detektuju zagađenje iznad 50 mikrograma po metru kubnom, pali se alarm i preduzimaju se operativne mjere koje podrazumijevaju zatvaranje svih kotlarnica koje nemaju filterska postrojenja - zatvara se Termoelektrana, a sva vozila koja nemaju euro 3 motor isključuju se iz saobraćaja”, pojasnio je Mitrović.

Bonus video: