Poljoprivrednici da apliciraju za bespovratnu podršku

Cilj IPARD like projekta je pružanje bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva u cilju uvođenja i implementacije mjera ruralnog razvoja, povećanja konkuretnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i uvođenja i jačanja evropskih standarda proizvodnje hrane
67 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2014. 14:32h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je danas poljoprivredne proizvođače da apliciraju za dodjelu bespovratne podrške za investicije u poljoprivredna gazdinstva kroz projekat IPARD like, u kojem će im biti na raspolaganju 4,1 milion eura.

IPARD like projekat finansira Evropska unija (EU), a realizovaće ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR) u saradnji sa Svjetskom bankom (SB).

Cilj IPARD like projekta je, kako se navodi u Javnom pozivu, pružanje bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva u cilju uvođenja i implementacije mjera ruralnog razvoja, povećanja konkuretnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda, kao i uvođenja i jačanja evropskih standarda proizvodnje hrane.

Investicije koje će se podržati kroz IPARD like poziv odnose se na izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili adaptaciju objekata za smještaj stoke, stočne hrane i mehanizacije sa pripadajućom opremom, izgradnju različitih oblika zaštićenog prostora, izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za skladištenje voća/povrća/ratarskih kultura, unutrašnje pristupne puteve, nabavku i ugradnju fotovoltažnog sistema za proizvodnju električne energije, nabavku i ugradnju solarnog sistema za sopstvene potrebe, nabavku nove poljoprivredne mehanizacije za funkcionisanje poljoprivrednog gazdinstva i priplodnih grla.

Podržaće se nabavka samo nove opreme i uređaja, dok se neće podržati nabavka poljoprivrednih inputa, troškovi nastalih plaćanjem carina i ostali operativni troškovi, kupovina ili zakup zemljišta.

Kada je riječ o kriterijumima prihvatljivosti, podnosilac zahtjeva mora biti crnogorski državljanin sa mjestom boravka u Crnoj Gori.

Investicija za koju se podnosi zahtjev za odobravanje projekta za investicionu bespovratnu podršku po završetku investiranja mora biti stalno stacionirana u Crnoj Gori, a podnosilac zahtjeva ne može biti preduzeće u državnom vlasništvu ili državna institucija.

Podnosioci zahtjeva su građani koji imaju najmanje 18 godina i manje od 70 godina starosti po zaključenju poziva.

Podnosioci zahtjeva su preduzeća čija primarna poslovna aktivnost mora biti u vezi sa poljoprivredom ili akvakulturom.

Poljoprivredno gazdinstvo se može prijaviti za samo jedan projekat ovog poziva i ukoliko se tokom ocjenjivanja utvrdi da su se članovi istog poljoprivrednog gazdinstva prijavili za dva ili više projekata, biće diskvalifikovani.

Svi podneseni dokumenti ne smiju biti stariji od šest mjeseci i ako su dostavljeni na stranom jeziku moraju biti prevedeni na crnogorski jezik.

Potpisivanjem ugovora o dodjeli sredstava bespovratne podrške, korisnik se obavezuje da će investiciju namjenski koristiti, i da je ne smije otuđiti u narednih pet godina, od datuma isplate po završenoj investiciji.

Podržava se samo kupovina namjenske mehanizacije, a u slučaju da se koristi zemljište u zakupu, ugovor mora biti potpisan na period od najmanje sedam godina.

Prihvatljive su investicije u sektorima mljekarstva, govedarstva, ovčarstva i kozarstva, svinjogojstva, živinarstva, voćarstva, povrtarstva, proizvodnje pečuraka i ratarskih kultura (žitarice), aromatičnog i ljekovitog bilja, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva i akvakulture.

Minimalni iznos prihvatljive investicije iznosi deset hiljada eura, a maksimalni iznos 100 hiljada eura, sa porezom na dodatu vrijednost (PDV).

Podnosilac zahtjeva je građanin ili privredno društvo koje mora biti registrovano ili je predalo kompletnu dokumentaciju za registraciju u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o obliku i načinu vođenja registra subjekata i registra poljoprivrednih gazdinstava u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje projekta, dok se to ne odnosi na akvakulturu.

Takođe, podnosilac zahtjeva u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje projekta mora biti registrovan u registrima Veterinarske uprave, centralnim registrima Ministarstva za vinogradarstvo i maslinarstvo i Fitosanitarne uprave za ostale sektore biljne proizvodnje.

Za sektor akvakulture, podnosilac zahtjeva mora biti registrovan u Veterinarskoj upravi i u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) .

Zahtjev za odobravanje projekta predaje se u Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a prijem zahtjeva obavljaće se od 29. decembra do 28. februara naredne godine.

Investicija se može realizovati tek kada se na osnovu odobrenog zahtjeva za podršku potpiše Ugovor o dodjeli sredstava bespovratne podrške.

Detaljna uputstva o prihvatljivim investicijama, iznosima podrške, kriterijumima podrške, potrebnoj dokumentaciji i procedurama za korišćenje podrške propisana su u IPARD like Operativnom priručniku za dodjelu sredstava bespovratne podrške.

Prema planu predstavnici Ministarstva naredne sedmice organizovaće predstavljanje poziva u Pljevljima, Žabljaku, Šavniku, Nikšiću, Herceg-Novom, a zatim se info-kampanja nastavlja u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju, Petnjici, Beranama. Poljoprivredni proizvođaći biće redovno obavještavani o radionicama koje se planiraju u svim opštinama.

Bonus video: