Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" od 10. do 14. decembra

Festival ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu
55 pregleda 5 komentar(a)
Festival Ubrzaj, Foto: Screenshot (YouTube)
Festival Ubrzaj, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.12.2014. 08:59h

Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj", koji će trajati od 10. do 14. decembra, ulazi u petu ediciju koju će obilježiti selekcija filmova čiji je zajednički imenitelj vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca/ke da podstakne promjenu.

Filmovi će biti prikazivani u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), u Podgorici, a 12. i 13. decembra Festival će imati i dio programa u Kotoru.

Festival će, 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, otvoriti film "Žive oči" u režiji Senada Šahmanovića, koji će se sa ekipom koja je radila na filmu, nakon projekcije, predstaviti publici.

Istog dana biće crnogorska premijera svjetski proslavljenog dokumentarnog ostvarenja "20.000 dana na Zemlji",koji su režirali Iain Forsyth i Jane Pollard, koji prati jedan fiktivni dan u životu pjevača Nick Cave-a.

Za 11. decembar, planirano je prikazivanje filma "Maidan“, koji predstavlja hroniku građanske pobune u Kijevu protiv režima predsjednika Janukoviča tokom zime 2013/2014, filma "Dobar sin" autorke Shirly Berkovitz iz Izraela i palestinske drama nagrađena na Kanskom festivalu "Omar" reditelja Hany Abu – Assada.

Dan kasnije na repertoaru su filmovi "Umjetnost/nasilje" u režiji Mariam Abu Khaled, Udi Aloni i Batoul Taleba, zatim "Šuma" reditelja Siniše Dragina o socijalističkom prijateljstvu Jugoslavije i Rumunije i aferi špijunaže i mauricijski kandidat za "Oskara", film "Timbuktu" autorke Abderrahmane Sissako.

U subotu, 13. decembra, biće prikazana ostvarenja "Mama i tata" u režiji Franziska Schonenbergera i Jayakrishna Subramaniana, zatim "Goli" Tihe Gudac, koji govori o porodičnoj drami jednog političkog zatvorenika na Golom otoku, i poljski kandidat za "Oskara", film "Ida" u režiji Pawela Pawlikowskog.

Festival će biti zatvoren 14. decembra, projekcijom dokumentarnog filma "So zemlje" Wima Wendersa i Juliano Ribeiroa, koji svoju crnogorsku premijeru ima na Festivalu nepuna dva mjeseca nakon svjetske premijere.

Prije posljednje projekcije, tokom završne ceremonije, biće dodijeljene godišnje nagrade u kategoriji pojedinaca/ki i organizacija za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma. Dobitnici prošlogodišnjih nagrada su novinar "Vijesti" i "Monitora" Tufik Softić, inasajder Goran Stanković i NVO Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA iz Kotora.

Peti Festival filma o ljudskim pravima "Ubrzaj" će obilježiti i bokeško izdanje, u okviru kojeg će u Kotoru, u kino "Boka", 12. decembra biti prikazan filmovi“Goli” i “20.000 dana na Zemlji” a 13. decembra “Omar” i “So zemlje”.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori, ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti građana i građanki o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprijeđenja, kao i vrijednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu.

Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2014 je dio šireg projekta "Ubrzajmo ljudska prava!", koji CGO sprovodi uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori, i kofinansiranje Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, Kanadske ambasade i fondacije Heinrich Boll, kao i partnerstvo Crnogorskog narodnog pozorišta, Beldocsa i Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

U prethodna četiri izdanja Festivala, publika je imala priliku da vidi 51 ostvarenje koje se na angažovan način bavi ljudskim pravima. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Program Festivala i sve dodatne informacije možete pronaći OVDJE. Spot koji promoviše Festival možete preuzeti nahttps://www.youtube.com/watch?v=aQhUhb3qDeo

Bonus video: