Brisevi iz BP: Bakterija na 6 predmeta i na rukama babice i doktorke

U obdukcionom nalazu preminule bebe piše da je smrt djeteta nastupila zbog gušenja usljed krvarenja u plućima, a sve zbog infekcije novorođenčeta, kao i da je pregledom briseva dokazana bakterija bacillus sp. u brisu slezine
127 pregleda 0 komentar(a)
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje bolnica, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.12.2014. 18:44h

Bakterije pronađene kod preminule bjelopoljske bebe izolovane su i na brisevima uzetim sa medicinske opreme i osoblja bjelopoljske bolnice, pokazuje dokumentacija koja će večeras biti objavljena u emisiji Robin Hud, na televiziji Crne Gore, a u koju su "Vijesti" imale uvid.

Analiza briseva uzetih iz bjelopoljske bolnice pokazuje da je na šest predmeta i na rukama babice i doktorke izolovana bakterija bacillus sp, koja je nađena i kod preminulog novorođenčeta D.K.

U obdukcionom nalazu preminule bebe piše da je smrt djeteta nastupila zbog gušenja usljed krvarenja u plućima, a sve zbog infekcije novorođenčeta, kao i da je pregledom briseva dokazana bakterija bacillus sp. u brisu slezine.

U nalazima Instituta za javno zdravlje piše da su kod djeteta pronađene dvije bakterije - bacillus sp. u krvi, da je moguće da se radi o kontaminaciji, kao i staphylococus aureus u nosu.

Roditelji pet beba inficiranih u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedna preminula, podnijeli su juče dvije krivične prijave protiv NN lica iz te zdravstvene ustanove.

Krivične prijave Višem državnom tužilaštvu podnijeli su Predrag Karišik, Eldin Salemović, Ivica Ignjatović, Vučić Rakonjac i Slaviša Knežević, čija beba je preminula u podgoričkom Kliničkom centru.

"Jedna krivična prijava podnijeta je protiv NN lica u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, koji su počinili teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi... a druga, takođe protiv NN lica iz iste zdravstvene ustanove, zbog osnovane sumnje za udruživanje, zataškavanje i neprijavljivanje infekcije, koja je dovela do smrti jedne bebe, a životno ugrozila živote još četiri”, kazao je Karišik.

On je ocijenio da su u obrazloženju krivičnih prijava naveli da je nepodobnim liječenjem i neprimjenjivanjem odgovarajućih higijenskih mjera i očiglednog nesavjesnog postupanja došlo do infekcije i smrti jedne bebe.

Bonus video: