Kroz volontiranje stičenete nova znanja i vještine

0 komentar(a)
Karitas barske nadbiskupije, Foto: Radomir Petrić
Karitas barske nadbiskupije, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.12.2014. 16:03h

Karitas Barske nadbiskupije obilježio je Međunarodni dan volontera postavljanjem štanda na gradskom trgu na kojem je građanima dijelio informativni, edukativni i promotivni materijal o vrijednostima volonterizma.

"Ovim smo prvenstveno htjeli da promovišemo volonterizam, ukažemo na značaj volonterskih aktivnosti i njihovu vrijednost, ali i da podstaknemo druge ljude da pokažu dobrovoljnost i da postanu društveno odgovorniji prema svojoj lokalnoj zajednici. Na ovaj način smo i htjeli da svim volonterima i volonterkama čestitamo ovaj dan i da im zahvalimo na nesebičnoj podršci i pomoći koju ulažu u stvaranje boljeg i humanijeg društva", kazao je Marko Đelović, koordinator aktivnosti Karitasa Barske nadbiskupije.

Na štandu su Barani imali priliku i da kroz formu upitnika iznesu svoje mišljenje o volonterizmu, te da se, zavisno od interesovanja, uključe u volonterske aktivnosti Karitasa. Generalna skupština UN je 1985. proglasila peti decembar za Međunarodni dan volontera kao podsjećanje na dan kada je 1970. stvoren Program UN za volontere. UN definišu volonterizam kao dobrovoljan besplatan rad koji donosi jasnu dobrobit zajednici ili društvu uopšte.

"Pored saznanja da čine humane stvari, volonteri su u prilici da steknu nova iskustva, znanja, vještine, da ostvare nova prijateljstva, kao i da iskoriste mogućnost stručnog usavršavanja i ličnog napredovanja-ističu iz Karitadsa Barske nadbiskupije".

Bonus video: