Tri od četiri Romkinje udaju se maloljetne

straživanje je pokazalo da je 72,4 odsto od 323 ispitanice RAE populacije u brak stupilo u periodu od 12. do 17. godine starosti, dok je 42,9 procenata od 320 ispitanika sklopilo brak od 13. do 17. godine života
200 pregleda 3 komentar(a)
Romi, RAE, Foto: Luka Zeković
Romi, RAE, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.12.2014. 18:40h

Maloljetnički brakovi u romskoj i egipćanskoj populaciji nijesu slučajnost, već pravilo, ocijenjeno je juče tokom predstavljanja publikacije “Ugovoreni brak jači od zakona”, koju su izradili predstavnici Centra za romske inicijative Nikšić, Ženske RAE mreže „Prva”, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ambasade SAD.

Istraživanje je pokazalo da je 72,4 odsto od 323 ispitanice RAE populacije u brak stupilo u periodu od 12. do 17. godine starosti, dok je 42,9 procenata od 320 ispitanika sklopilo brak od 13. do 17. godine života.

Istraživanje je pokazalo i da su Romi i Egipćani samo djelimično upoznati sa činjenicom da su ugovoreni brakovi zabranjeni zakonom.

Fatima Naza saopštila je da su prilikom odgovaranja na upitnik i muškarci i žene u početku tvrdili da ih niko nije primorao da uđu u ugovoreni brak, ali da su kroz dalje odgovore u stvari pokazali da nijesu bili potpuno iskreni. Oni koji su, kako navodi, odmah prepoznali oblike prinude u procesu sklapanja braka, to su pravdali poslušnošću, tradicijom, običajem, kao i obavezom koja prositiče za preuzeti novac pri kupovini djevojke.

Haza je kazala da iako smatraju da su ugovoreni brakovi loši, većina ispitanika cijeni da treba zadržati običaj da mlada bude nevina prije ulaska u brak.

Koordinatorka centra za romske inicijative Fana Delija navela je da prinudni brakovi nikako ne mogu biti pravdani tradicijom, jer je to mimo zakona.

Predstavnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava Leon Đokaj upozorio je da se prilikom ugovorenih brakova krše osnovna ljudska prava žena i djece, jer su u pitanju maloljetničke zajednice.

Predstavnik Ambasade SAD Erik Holmrgen ocijenio je da će SAD nastaviti da podržavaju borbu za zaštitu ljudskih prava Roma i Egipćana koji su najugroženija etnička grupa u Evropi, suočena sa diskriminacijom i ekstremnim siromaštvom

Bonus video: