Počne gradnja i na tome ostane

"Pijaca na Koniku funkcioniše, nešto je rađeno, ali mislim da je ta lokacija privremena i da je tu predviđen neki drugi objekat. Prioritet bi trebalo da budu i pijace u Tuzima i Golubovcima, čiji je rok za izgradnju do 2017."
52 pregleda 0 komentar(a)
Pijaca na Koniku, Foto: Luka Zeković
Pijaca na Koniku, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.12.2014. 19:42h

Odbornik SNP-a Vladimir Čađenović ocijenio je da Izvještaj o sprovođenju Strateškog plana razvoja Podgorice u 2013. godini ukazuje na alarmantno stanje u kome se Glavni grad nalazi, jer nijesu realizovani mnogi planirani projekti.

Čađenović je istakao da nije ispoštovan rok da se u ovoj godini završi izgradnja Zelene pijace na Koniku, istakavši da nije završen ni gradski parlament, čija je izgradnja probila sve rokove.

"Pijaca na Koniku funkcioniše, nešto je rađeno, ali mislim da je ta lokacija privremena i da je tu predviđen neki drugi objekat. Prioritet bi trebalo da budu i pijace u Tuzima i Golubovcima, čiji je rok za izgradnju do 2017.", kazao je Čađenović na sjednici odbora za planiranje i uređenje prostora, komunalno-stambenu djelatnost, soabraćaj i zaštitu životne sredine.

On je istakao da "slikovito stanje" u gradu pokazuju i dva sportska terena na Zlatici, na kojima, uprkos pompeznim najavama prije izbora, ništa nije urađeno.

Sekretarka Sekretarijata za lokalnu saomupravu Mišela Manojlović je odgovorila da su za izgradnju pijace na Koniku, kao izvor sredstava, planirali privatno-javno partnerstvo, ali da na tenderima nije bilo zainteresovanih ponuđača.

"To pitanje ostaje otvoreno. Što se tiče fudbalskog terena na Zlatici, 2013. su završeni zemljani radovi za 100.000 eura", kazala je Manojlović.

Članovi odbora su predložili Skupštini da 9. decembra usvoji Izvještaj o sprovođenju Strateškog plana razvoja Glavnog grada u 2013. godini. Protiv su glasali Čađenović i Miodrag Bešović (DF).

Čađenović je tokom rasprave o Informaciji o stanju u javnom prevozu putnika u Podgorici istakao da je trebalo predvidjeti otvaranje novih linija, naročito prema seoskom području, i da Glavni grad osnuje privredno društvo, koje bi se bavilo organizacijom javnog prevoza.

"To društvo bi bilo održivo, s obzirom na podatak koliki je broj prevezenih osoba na teritoriji grada. Makar u ljetnjim mjesecima bi trebalo da radi kružna linija Ubavac - Zagrada - Momče -Kržanja -Stravče", kazao je Čađenović, ocijenivši da su cijene u javnom prevozu veoma visoke.

Penzionerima besplatne za vožnju karte

Čađenović je je ocijenio da bi penzioneri trebalo da imaju besplatne karte. Sekretar Sekretarijata za saobraćaj Miomir M. Mugoša je kazao da javni prevoz u gradu ne zadovoljava potrebe građana, ali da za ostvarenje predloga mjera, koje je prepoznala Studija iz 2010. godine, nema novca.

"Ako pogledate budžet za sljedeću godinu, vidite da nema para. Mislim da će proći još jedan mandat, a da nećemo imati ono što svi priželjkujemo. U ovakvim uslovima, očekivati konkretne mjere u tom dokumentu je neozbiljno", kazao je Mugoša. Izvještaj je predložen Skupštini na usvajanje, a protiv su bili Čađenović i Bešović.

Bonus video: