Uskokoviću prijeti kazna od 3.000 do 10.000 eura

Iz Tužilaštva je saopšteno da su podnijeli optužni predlog zato što Uskoković javno izložio poruzi manjisnki narod koji živi u Crnoj Gori, na način što je kao odgovorno lice odobrio da se objave omalovažavajući naslovi i nadnaslovi
58 pregleda 0 komentar(a)
Novak Uskoković, Foto: Boris Pejović
Novak Uskoković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2014. 15:35h

Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv glavnog i odgovornog urednika “Informera” Novaka Uskokovića, za povredu ugleda manjinskog naroda, za šta je zaprijećena kazna od tri do 10 hiljada eura.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je “Informer” u oktobru nakon prekida fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu i slavlja Albanaca u pojedinim gradovima Crne Gore, objavio tekstove “Šiptarska svinjarija”, “Šiptarska svinjarija: bauk nacionalizma se nadvio i nad Crnom Gorom”, “Albanci orgijali po CG, režim u PG baš briga” i “Bolest mozga: Albanci načisto poludeli”, kao i tekst koji počinje rečenicom “Šiptari nastavljaju da lupetaju gluposti“.

U saopštenju piše da su podnijeli optužni predlog zato što je Uskoković javno izložio poruzi manjinski narod, tako što je kao odgovorno lice odobrio da se objave omalovažavajući sadržaji.

“Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je Osnovnom sudu optužni predlog... zbog krivičnog djela povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, piše u saopštenju Tužilaštva.

Krivične prijave protiv “Informera”, Uskokovića i dva autora pomenutih tekstova ranije su podnijeli predstavnici albanskih stranaka.

HRA: Pisanje Informera podstiče na mržnju i nasilje

Svaki oblik izazivanja mržnje prema grupi određenoj prema ličnom svojstvu treba ozbiljno procesuirati, kako bi se spriječio razvoj netrpeljivosti koji dovodi do tragičnih posljedica, ocijenjeno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz HRA su, povodom optužnog predloga Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici protiv glavnog i odgovornog urednika Informera, Novaka Uskokovića, ocijenili da je u tom slučaju djelo trebalo kvalifikovati kao što je i navedeno u krivičnoj prijavi, kao Izazivanje mržnje iz člana 370 KZ.

„Spornim pisanjem Informera (naslov na naslovnoj strani: „Šiptarska svinjarija – Bauk nacionalizma nadvio se i nad Crnom Gorom“) podstiče se na mržnju, ako ne i na nasilje prema sugrađanima Albancima“, kaže se u saopštenju HRA.

Kako se dodaje, osjećaj ugroženosti koji prethodi nasilju i motiviše ga, podsticao se senzacionalističkim formulacijama „haos u Tuzima … haos i po ostalim gradovima“, „Tirana nije odustala od stvaranja ‘velike Albanije’”, „u budućnosti bi trebalo očekivati još ozbiljnije incidente“, „Albanci orgijali po CG, režim u PG baš briga“.

„HRA smatra da svaki oblik izazivanja mržnje prema grupi određenoj prema ličnom svojstvu treba ozbiljno procesuirati da bi se spriječio razvoj netrpeljivosti koji kad tad dovodi do tragičnih posljedica“, kaže se u saopštenju.

Kako je ocijenjeno iz te nevladine organizacije, u ovom slučaju je pozitivno bar to što je Informer u narednom broju objavio izvinjenje.

„I očekujemo da će sud to cijeniti prilikom odlučivanja. Imajući u vidu da sud nije vezan pravnom kvalifikacijom krivičnog djela od strane tužioca, moguće je i da se sud odluči da djelo kvalifikuje drugačije“, navode iz HRA.

Bonus video: