KCCG: Dječak od deset mjeseci životno ugrožen, još se ne zna je li zaražen gripom

Iz Kliničkog centra Crne Gore naglašavaju da raspolažu sa dovoljnom količinom lijeka Tamiflu
5104 pregleda 0 komentar(a)
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković

Dječak starosti 10 mjeseci, koji je primljen u Institut za bolesti djece KCCG sa ozbiljnim respiratornim problemima, životno je ugrožen, priključen na mehaničku ventilaciju uz mjere intenzivne podrške i stalnog monitoringa vitalnih parametara, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

"Još nije poznat rezultat testa na grip, ali po kliničkom toku i RTG snimku pluća radi se o teškoj respioratornoj infekciji, te je u tom smislu ordinirana i adekvatna antibiotska, antivirusna i simtomatska terapija. Ostali pacijenti koji su hospitalizovani u Institutu za bolesti djece (IBD) su stabilni i nisu životno ugroženi", navode iz KCCG.

Dječak koji je preminuo prije dva dana kao i destetomjesečni dječak kojem se ljekari bore za život nijesu vakcinisani protiv sezonskog gripa jer po važećim preporukama ne spadaju u rizične grupe.

"U IBD-u je umjereno povećan broj djece sa respiratornom siptomatologijom. Iako ostala hospitalizovana djeca nijesu životno ugrožena, zbog pozornosti, pojačli smo rad u Intezivnoj njezi sa još jednim pedijatrom kao i specijalistom anestezije sa reanimacije, da bi mogli maksimalno da odgovorimo epidemiološkoj situaciji. Ljekari su u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i pedijatrima u primarnoj zdrstvenoj zaštiti na nivou Crne Gore", piše u saopštenju.

Iz Kliničkog centra Crne Gore naglašavaju da raspolažu sa dovoljnom količinom lijeka Tamiflu.

"Koristimo priliku da apelujemo na građane da poštuju savjete ljekara u cilju sprečavanja širenja gripa, a najefikasnija je zaštita vakcinacija, koja se u domovima zdravlja u Crnoj Gori sprovodi kontinuirano od oktobra za rizične grupe stanovništva za tekuću sezonu. Takođe apelujemo na građane da se pridržavaju opštih mjera prevencije, koje podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje bliskih kontakata sa oboljelima, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima gdje boravi veliki broj ljudi, adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća i fizičku aktivnost", zaključuju iz KCCG.