UMHCG: U CG zaposleno svega dva odsto osoba sa invaliditetom

0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2014. 17:42h

U Crnoj Gori je zaposleno je svega dva odsto osoba sa invaliditetom od ukupnog broja koji su prijavljeni na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, uprkos podsticajima koji se pružaju poslodavcima, a najveći broj njih je upravo zaposlen u organizacijama osoba sa invaliditetom, ocijenjeno je na treningu u Baru koji je organizovalo Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Trening je održan od 27. do 30. novembra, u hotelu Princess u Baru pod nazivom ’’Najbolja praksa nevladinih organizacija iz Evropske Unije u oblasti zagovaranja socijalnih politika’’ u sklopu projekta "Ojačajmo kapacitete da bismo pojačali promjene podržanog od Evrospke unije.

Na treningu su učestvovali predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom iz Bijelog Polja, Pljevalja, Cetinja, Nikšića, Podgorice i Bara, a prisustvovala i predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Događaj su vodili Bred Kristensen i Dik de Bur, eksperti iz holandske oganizacije TransFORMA, koja je, pored Saveza slijepih Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom Nikšić partner na projektu.

"Na treningu su, između ostalog, predstavljene socijalne politike u Holandiji i to na konkretnim primjerima sprovođenja socijalnih servisa i saradnje nevladinih organizacija i državnih insitucija na ovom polju, a kako su kazali iz UMHCG, utom smislu je istaknuto povjerenje građanau NVO i kvalitet njihovih usluga. Takođe je istaknuto da će se u decembru pristupiti detaljnijem i konkretnijem razmatranju formiranja koalicije NVO koja će djelovati u zagovaranju izmjena i dopuna ili usvajanju novih politika u oblasti zapošljavanja i pristupačnosti, funkcionisanju Koalicije, članova i oblasti djelovanja. Tom prilikom konsultovaće se svi potencijalni članovi, NVO koje se bave pravima osoba s invaliditetom, kao i druge NVO koje imaju iskustva i aktivne su u javnom zagovaranju i monitoringu javnih politika i ljudskim pravima. Taskođe, potrebno je posvetiti se intenzivnijoj saradnji i komunikaciji sa državnim organima, dok sa druge strane relevantni državni organi moraju prepoznati interes u saradnji sa NVO koje se zalažu za prava i interese osoba s invaliditetom", piše u saopštenju UMHCG.

Galerija

Bonus video: