Rektorka sjutra oči u oči sa studentima

“Svi naši zahtjevi su realni i nadamo se da će biti ispunjeni, jer joj ne ide u prilog da studenti protestuju. Za sve što smo tražili nadležna je upravo rektorka"
5 komentar(a)
FIlozofski fakultet u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
FIlozofski fakultet u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.12.2014. 19:53h

Rektorka Univerziteta CG Radmila Vojvodić naći će se "oči u oči" sa studentima sjutra u zgradi Rektorata. Odluku da se sastane sa studentima rektorka je donijela nakon protesta na Filozofskom i Ekonomskom fakultetu prethodne sedmice.

Predstavnik studenata Filozofskog fakulteta u Nikšiću Željko Radulović rekao je "Vijestima" juče da će ostati pri svim zahtjevima koje su istakli prije nekoliko dana na javnom času na tom fakultetu.

“Svi naši zahtjevi su realni i nadamo se da će biti ispunjeni, jer joj ne ide u prilog da studenti protestuju. Za sve što smo tražili nadležna je upravo rektorka", istakao je Radulović.

Studenti Filozofskog fakulteta iz Nikšića su u četvrtak na javnom času poručili rektorki da ako ona ne dođe kod njih, da će oni doći doći u rektorat, nakon čega je Vojvodićeva zakazala sastanak sa njima.

Studenti traže autonomiju fakulteta jer na čelu Univerziteta CG ne može biti neko sa političkom pozadinom, uslovni upis specijalističkih studija sa najmanje 15 kredita, organizovanje popravnih kolokvijuma, redovnu nastavu, te adekvatne uslove za studiranje, posebno u Beranama.

Studentski protesti počeli su na Ekonomskom fakultetu, nakon smjene dekana Ekononomskog fakulteta Milivoja Radovića zbog prekomjernog broja upisanih studenata.

Nakon toga profesori i studenti sa te univerzitetske jedinice održali su nekoliko javnih časova i podržali smijenjenog dekana, a svi članovi uprave Ekonomskog fakulteta podnijeli su ostavke, zbog neslaganja sa odlukom UCG. Kolektiv Ekonomskog fakulteta zatražio je i hitnu smjenu rukovodstva Univerziteta i promjenu Statuta u cilju obezbjeđivanja veće samostalnosti fakulteta u okviru te institucije.

Bonus video: