U Kolašinu održana zimska škola sportske medicine

Neke od tema Druge zimske škole sportske medicine bile su i funkcionalna dijagnostika u sportu, sportska traumotologija i rehabilitacija, akupukuntura kao način liječenja sportskih povreda
63 pregleda 0 komentar(a)
Škola sportske medicine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Škola sportske medicine Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.11.2014. 19:26h

U organizaciji Udruženje sportskih ljekara Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) i Uprave za mlade i sport, u kolašinskom hotelu “Bjanka” je završena Druga zimska škola sportske medicine.

Na tom kongresu učestvovao je veliki broj priznatih stručnjaka iz regiona.

"Dostignuća sportske medicine koja se afirmišu i pokreću i ovakvim događajima su potreban temelj za kvalitetnu nadgradnju ambicije da Kolašin postane centar za pripremu sportista i uopšte sportskog turizma. Obnova "Doma mladih i Gorštaka", uz ostala ulaganja Vlade i Direkcije javnih radova, potvrđuju da če gorštačke vizije imati sve veću podršku u mladima i da će se stvoriti uslovi za njihov ostanak u Kolašinu", rekao je Dušan Simonović, predsjednik COK-a.

Prema riječima Đoka Jočića, predsjednik ljekarske komore Crne Gore, u prvi plan treba staviti obavezu da se poveća broj ljekara sportske medicine u Crnoj Gori.

"Potrebno je organizovati edukativne kurseve na kojima će se ljekarima omogućiti da dobiju potrebne sertifikate. Sve će to kontroilisati Ljekarska komora“, rekao je Jočić.

Sašenko Ćeranić, predsjednik Udruženja ljekara sportske medicine je istakao da Kolašin ima idealnu nadmorsku visinu za pripremu sportista.

Neke od tema Druge zimske škole sportske medicine bile su i funkcionalna dijagnostika u sportu, sportska traumotologija i rehabilitacija, akupukuntura kao način liječenja sportskih povreda.

Obrađene su i oblasti kvantne medicine i njena primjena za preventivu i terapiju sportista. Učesnici kongresa bili su u prilici da čuju i predavanja iz oblasti psihološke i bazične pripreme sportista, ishrana sportista, invaliditet u sportu, dopinga …

Bonus video: