UCG: Odlaganje rješavanja problema nedopustivo

Kako je saopšteno iz Rektorata, glavne teme današnjeg sastanka bile su struktura nastave i kadrovskog potencijala UCG, kapaciteti za njegovu internacionalizaciju i povećanje mobilnosti studenata i nastavnika, istraživanje i saradnja sa društvom, kao i naučno-umjetničke reference nastavnog osoblja
57 pregleda 2 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2014. 17:33h

Svaka pasivnost i nekritička samodovoljnost bila bi nedopustivo odlaganje rješavanja problema i urušavanje kvaliteta i kredibiliteta Univerziteta Crne Gore (UCG), ocijenjeno je na sastanku Radnog tima za reorganizaciju i integraciju UCG sa članovima Senata, Upravnog odbora, dekanima i prodekanima.

Kako je saopšteno iz Rektorata, glavne teme današnjeg sastanka bile su struktura nastave i kadrovskog potencijala UCG, kapaciteti za njegovu internacionalizaciju i povećanje mobilnosti studenata i nastavnika, istraživanje i saradnja sa društvom, kao i naučno-umjetničke reference nastavnog osoblja.

Na sastanku su, kako se navodi, prezentovani rezultati sveobuhvatne analize podataka do kojih je došao Radni tim, intenzivno sarađujući u protekla tri mjeseca sa prodekanima univerzitetskih jedinica.

„Osnovni cilj sastanka je analiza značajnih pitanja za funkcionisanje UCG i identifikovanje probema koji se moraju prepoznati, kako bi se sprovele odgovarajuće promjene. Tokom konstrutivne rasprave, svi učesnici u podržali izdradu kratkoročne strategije za reorganizaciju Univerziteta i uloženi trud u analizi i prikupljanju relevantnih podataka“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, u oblasti nastavnog procesa, nekoliko ključnih nalaza upućuje na probleme kao što je potreba racionalizacije broja i vrste studijskih programa i usmjerenja, rješavanje neusklađenosti odnosa broja studenata i nastavnika u odnosu na preporučene standarde kvaliteta nastave, nedostatak sopstvenog kadra na pojednim studijskim programima, odnosno neprihvatljivo veliko angažovanje nastavnika van UCG.

Kako su naveli iz Rektorata, posebna pažnja posvećena je i identifikovanoj neefikasnosti studija, odnosno stepenu prolaznosti na više godine tokom studiranja, a otvoren je i problem samofinansirajućih studija.

Analizirana su i pitanja organizacije doktorskih studija i kvaliteta mentorskog rada.

„Zaključeno je da je neophodno što prije definisati šta student zna nakon što završi određeni stepen studija, odnosno precizno utvrditi takozvane ishode učenja“, kaže se u saopštenju.

Raspravljano je i o mogućnostima internacionalizacije Univerziteta kroz otvorenost, mobilnost, međunarodnu saradnju i finansiranje naučnoistraživačkog rada, kao i o ograničenjima UCG za izvođenje nastave na engleskom jeziku.

Ocijenjeno je da su posebno važna pitanja saradnja Univerziteta sa zajednicom, realizacija društveno odgovornog istraživanja, i na tome će se intenzivnije raditi u narednom periodu.

Na sastanku se govorilo i o stepenu produktivnosti nastavnog osoblja u naučnom i umjetničkom radu, odnosno broju objavljenih radova u relevantnim nacionalnim, regionalnim i međunarodnim bazama. „Konstatovano je da su na tom polju rezultati raznorodni, od neproduktivnih do autora koji su dnevno citirani“.

„Analizom predstavljenih podataka, još jednom je dobila podršku ideja o osnivanju centra za doktorske studije i servisnih centara u Rektoratu, koji su već u pripremi“, kaže se u saopštenju.

Prikupljeni podaci, kako je pojašnjeno, služe kao osnova za budući rad, u susret akreditaciji Univerziteta, procesu koji će izmjeriti napredak u sprovođenju planiranih reformi u sljedeće tri godine.

„Zaključeno je i da nema odlaganja za uvođenje promjena i unaprjeđenje postojećeg stanja, a svaka pasivnost i nekritička samodovoljnost, bila bi nedopustivo odlaganje rješavanja problema i urušavanje kvaliteta i kredibiliteta UCG“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno i da je važno da se racionalno i transprentno radi na ostvarivanju misije UCG, očekujući od svih u akademskoj zajednici, kao i od osnivača i drugih društvenih činilaca, punu podršku.

Radni tim predvodi rektorka Radmila Vojvodić, a čine ga profesori Duško Bjelica, Predrag Stanišić, Srđan Stanković, Jelena Pajković, Mitar Mišović, Bogdan Ašanin, Saša Milić, Duško Lučić, Maja Baćović i Miomir Jovanović. U timu su i Miloš Pavićević i Branko Ilić, kao i koordinatori po oblastima, Zoran Veljović, Mileta Golubović i Željko Jaćimović

Bonus video: