U regionu još oko 100 hiljada raseljenih sa Kosova

Kako je saopšteno iz UNHCR-a, predstavnici institucija koje se bave pitanjima raseljenih u državama regiona, pozvali su na političko obavezivanje i ulaganje dodatnih napora za ispunjenju potreba raseljenih osoba
3 komentar(a)
Raseljena lica, Izbjeglice, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raseljena lica, Izbjeglice, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.11.2014. 17:52h

U regionu zapadnog Balkana i dalje ima oko 100 hiljada raseljenih sa Kosova, kojima je potrebna pomoć da konačno riješe svoj status, saopšteno je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji u Skoplju.

Misija OEBS-a na Kosovu organizovala je u protekla dva dana konferenciju za visoke predstavnike vlada Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova u namjeri da pruži podršku njihovim naporima da nađu trajna rješenja za raseljene sa Kosova.

Kako je saopšteno iz UNHCR-a, predstavnici institucija koje se bave pitanjima raseljenih u državama regiona, pozvali su na političko obavezivanje i ulaganje dodatnih napora za ispunjenju potreba raseljenih osoba.

„UNHCR pozdravlja inicijativu koja pruža izvanrednu mogućnost da se napravi presjek raseljavanja sa Kosova u regionu i riješe preostali izazovi sa kojima se suočavaju raseljeni prije 15 godina, u ostvarivanju trajnog rješenja i okončanja njihovog raseljavanja“, kaže se u saopštenju.

Iz UNHCR-a su poručili da bi prava, potrebe i legitimni interesi raseljenih da izaberu svoje trajno rješenje trebalo da bude prioritet, putem dobrovoljnog povratka na Kosovo ili lokalne integracije u mjestu raseljenja.

Šef Misije UNHCR-a na Kosovu, Narasima Rao kazao je da su hiljade raseljenih i izbjeglica imale koristi od različitih trajnih rješenja.

„Kroz takozvani Sarajevski proces, zemlje na zapadnom Balkanu i međunarodna zajednica zajednički rade na izazovnom cilju zatvaranja poglavlja raseljeništva u regionu iz perioda 1991. do 1995. godine", podsjetio je Rao.

On je kazao da se, ipak, procjenjuje da više od 100 hiljada raseljenih sa Kosova treba pomoć "da bi okončali svoje dugotrajno raseljenje”.

Iz UNHCR su naglasili hitnu potrebu da se uklone prepreke koje trenutno opterećuju proces dobrovoljnog povratka - pitanje imovine, nedostatak dodjele zemljišta i ostale birokratske prepreke, koje posebno utiču na zajednice Roma, Aškalija i Egipćana.

Rao je dodao da je UNHCR uvjeren da je u narednom periodu moguće ostvariti sveobuhvatna rješenja za one koji su još uvek raseljeni u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Bonus video: