Dender: Veliko interesovanje mladih za obrazovanje u Italiji

Seminar se, u organizaciji italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija i podršku Zajednice Italijana Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, održava u crkvi Svetog Pavla u Starom gradu
52 pregleda 0 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2014. 15:30h

Srednjoškolci i studenti iz Kotora zainteresovani su za obrazovanje na italijanskom govornom području, saopšteno je na seminaru Evropa za mlade.

Seminar se, u organizaciji italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija i podršku Zajednice Italijana Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, održava u crkvi Svetog Pavla u Starom gradu.

Predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, Aleksandar Dender, poručio je da su mladi budućnost Evrope.

„A prilika je, da oni danas, u trenutku kada i Crna Gora pravi sigurne korake ka članstvu u Evropskoj uniji, saznaju više o razmjeni studenata i saradnji sa italijanskom regijom Friuli Venecija Đulija i mogućnostima zapošljavanja nakon završetka školovanja“, kazao je Dender.

Direktor Odjeljenja za inostrane poslove i manjinske jezike u regiji Friuli-Venecija-Đulija, Lućo Pelegrini, zahvalio je Zajednici Italijana Crne Gore na podršci u realzaciji programa.

„Ovaj susret je prvenstveno usmjeren ka studentima, a teme o kojima ćemo govoriti se vezuju za studiranje mladih Evropljana na Univerzitetu iz regije iz koje dolazimo i za nove komunikacione sisteme“, rekao je Pelegrini.

Predstavnik lokalne uprave, Tvrtko Crepulja, kazao je da Opština Kotor ima usvojen Lokalni plan akcije za mlade.

„Mogu kazati i da su osnovne teme seminara komplementarne sa glavnim aktivnostima u planu. Zbog toga posebno zahvaljujem organizatorima na izboru tema koje su istovremeno i univerzalne i praktične“, naveo je Crepulja.

Direktor kotorske Gimnazije, Božo Perović, smatra da u svim naprednim društvima glas mladih ima veliku težinu.

„Mladi su kategorija koja predstavlja pokretačku snagu svakog društva, kako onog nerazvijenog, tako i onog najrazvijenijeg. Oni najprije prihvataju novonastale situacije, u njima se bolje snalaze nego drugi i to je ono što starije generacije moraju imati na umu“, poručio je Perović.

Dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Đurđica Perović, kazala je da ta visokoškolska ustanova ima izuzetnu saradnju sa Zajednicom Italijana.

„S obzirom da studenti našeg fakulteta slušaju italijanski jezik u svakom semestru, kao institucija smo veoma zainteresovani da produbimo saradnju i omogućimo našim studentima mobilnost na italijanskom govornom području, prvenstveno i zbog značaja koji Italija ima kao jedna od najatraktivnijih turističkih zemalja Mediterana“, poručila je Perović.

Skupu su prisustvovali i gimnazijalci i studenti iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve i Bara.

Bonus video: