Albanski nacionalni praznik proslavljen u Tuzima i Ulcinju

"Vijesti" nijesu uspjele da saznaju više informacija o ovom događaju, kao ni komentar Uprave škole
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2014. 17:28h

Nastava u JU Gimnaziji „25. maj“ Tuzi je održana u skladu sa planom i petak je bio radni dan za sve zaposlene i učenike u ovoj Ustanovi, saopštilo je Ministarstvo prosvete napominjući da je sproveden kao Dan slobodnih i vannastavnih aktivnosti, što je Godišnjim programom rada Škole, koji se donosi na početku školske godine, a na osnovu obrazovnog programa, i bilo planirano.

"Sve predviđene aktivnosti protekle su, kako je i planirano, u duhu kulture, sporta i druženja učenika, bez ikakvih incidenata. Ovim putem, apelujemo na medije da ne iznose nepotpune informacije i dovode javnost u zabludu svojim nagađanjima, te da posao obavljaju do kraja odgovorno i precizno, jer neprovjerene informacije sa senzacionalističkim naslovima mogu dovesti do pogrešne percepcije javnosti, što nije u skladu sa zakonima i novinarskim kodeksom", saopšteno je iz Ministarstva.

Zastavicama Crne Gore, Albanije i Opštine Ulcinj na glavnom ulcinjskom bulevaru,Albanci u Ulcinju obilježili su jedan od najvećih praznika matične države- Dan zastave.

Istovremeno, na zgradi Opštine istaknute su državne zastave dvije susjedne zemlje.

Visoki opštinski funkcioner kazao je Vijestima da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Dan zastave Albanije u Ulcinju obilježen je i prije tri dana, koncertom filharmonijskog orkestra iz Tirane.

Učenici Gimnazije "25. maj" u Tuzima nijesu jutros dozvolili da se održi nastava, javio je "Vijestima" čitalac putem Facebooka.

Kako se navodi u poruci, učenici su na školi istakli više zastava Albanije, povodom 28. novembra Dana zastave Albanije. Na fotografijama se ne vidi zastava Crne Gore.

Naši reporteri oko 13 časova nijesu uspjeli da uđu u prostorije škole, koje su bile zaključane.

"Vijesti", takođe, nijesu uspjele da dobiju komentar od Uprave škole.

Iz Uprave policije je "Vijestima" saopšteno da u Tuzima jutros nije bilo incidenata.

28. novembar je, inače, jedan od najvažnijih datuma u albanskoj istoriji. To je Dan zastave i Dan proglašenja nezavisnosti Albanije, a u vezi s tim datumom povezano je i još puno drugih događaja značajnih za Albance.

Šta kaže Zakon?

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo u danima državnih praznika i nacionalnog praznika manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice, ispred objekata organa lokalne samouprave i uprave, pored državnih simbola, ističu se i nacionalni simboli odnosnog manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo, slobodna je upotreba nacionalnih simbola i u objektima organa lokalne samouprave i uprave.3

Član 9

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo, u danima nacionalnog praznika manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednica, ispred objekata organa lokalne samouprave i uprave, ističe se i nacionalni simbol manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice koji čini više od 15% stanovništva te lokalne samouprave.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskih naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo, slobodna je upotreba nacionalnih simbola manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice koji čini više od 15% stanovništva te lokalne samouprave i u objektima organa lokane samouprave i uprave.

Galerija

Bonus video: