Ljekari se bore za život bebe, naložena obdukcija tijela dječaka

Iz Kliničkog kazali da imaju dovoljno „tamiflua“, a dobro su snabdjevene i privatne apoteke
7893 pregleda 2 komentar(a)
U Dječjoj bolnici povećan broj oboljelih, Foto: Luka Zeković
U Dječjoj bolnici povećan broj oboljelih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2019. 07:52h

Dvoipogodišnji dječak iz Bara prva je žrtva gripa ove godine, dok se ljekari bore za život desetomjesečne bebe u čijem slučaju još nije utvrđeno da li je riječ o istom virusu.

Inače, iz Kliničkog centra saopšteno je da imaju dovoljne količine lijeka „tamiflu“ koji se koristi za liječenje virusa gripa.

Prema informacijama “Vijestima”, ovog lijeka ima dovoljno i na lagerima privatnih apoteka.

Direktor Dječje bolnice Saša Radović “Vijestima” je kazao da rezultat testa kod desetomjesečnog dječaka na grip još nije poznat, jer se na njega čeka od 24 do 36 sati.

Istakao je da dječak ima tešku infekciju pluća, da ljekari primjećuju vrlo male pomake, a da je on dobio antibiotsku, antivirusnu i simptomatsku terapiju.

Dvoipogodišnji dječak iz Bara preminuo je prije tri dana usljed komplikacija virusom gripa.

Direktor Dječje bolnice je “Vijestima” rekao da je naložena obdukcija i da dijete prema anamnezi, odnosno informacijama iz zdravstvenog kartona i od porodice, nije imalo hroničnu bolest.

Dječak je liječen oko dvije nedjelje u Baru i Podgorici, a Radović je “Vijestima” rekao da je test potvrdio virus gripa tipa A.

Iz Kliničkog centra je saopšteno da dječak koji je preminuo i desetomjesečna beba nisu u srodstvu.

Saopšteno je i da su ostali pacijenti koji se liječe u Dječjoj bolnici stabilni i da nisu životno ugroženi. U toj ustanovi povećan je broj djece sa respiratornim infekcijama.

“Iako ostala hospitalizovana djeca nijesu životno ugrožena, zbog pozornosti smo pojačali rad u Intenzivnoj njezi sa još jednim pedijatrom, kao i specijalistom anestezije sa reanimacije, da bismo mogli maksimalno da odgovorimo epidemiološkoj situaciji. Ljekari su u stalnoj komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje i pedijatrima iz domova zdravlja”, kazali su iz institucije na čijem je čelu Jevto Eraković.

Kazali su i da djeca nijesu vakcinisana protiv gripa, jer po važećim preporukama ne spadaju u rizične grupe.

Institut za javno zdravlje apelovao je na sve koji su u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa da se vakcinišu.

Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitijela potrebno da prođu dvije do tri sedmice.

Preporučuje se starijima od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog i kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama sa metaboličkim poremećajima, kao što je dijabetes, sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i koje imaju transplantirane organe i ćelije. Imunizacija protiv gripa preporučuje se i starijima od 65 godina, hronično oboljelima koji žive u kolektivnom smještaju i zdravstvenim radnicima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje vakcinu trudnicama, uz saglasnost sa ginekologom koji vodi trudnoću, kao i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

Prošle sedmice izabranim ljekarima javilo se 190 osoba sa simptomima nalik gripu, dok je virus laboratorijski potvrđen kod 36 pacijenata. Svi oboljeli imali su virus gripa tipa A.

U Hrvatskoj je, prema pisanju medija, devet osoba umrlo od komplikacija gripa, a u Srbiji dvoje.

Lijeka “tamiflu” ima u dovoljnim količinama

Iz KC saopšteno je da imaju dovoljne količine lijeka „tamiflu“, koji se koristi za liječenje virusa gripa.

Prema informacijama „Vijesti“, „tamiflu“ od 75 miligrama, čiji je proizvođač kompanija “F. Hoffmann - La roche”, ima dovoljno i na lageru privatnih apoteka. “Tamiflu” se kupuje isključivo uz recept ljekara i građani ga ne smiju samoinicijativno uzimati.

Lijek se primjenjuje poslije 36 sati od prvih simptoma gripa.

Bonus video: