DOBRE I LOŠE STRANE

LP: Mladi za legalizaciju prostitucije

Oni su danas, povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje borbe protiv HIV-a i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizovali debatu na temu Legalizacija prostitucije, pozitivni i negativni efekti
56 pregleda 20 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2014. 16:39h

U Crnoj Gori je neophodno pokrenuti širu društvenu debatu po pitanju legalizacije prostitucije, kako bi se što prije došlo do kvalitetnih zakonskih rješenja u toj oblasti, smatraju Mladi Liberalne partije (LP) Bara i članove nevladine organizacije Mladi Sutomora.

Oni su danas, povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje borbe protiv HIV-a i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organizovali debatu na temu Legalizacija prostitucije, pozitivni i negativni efekti.

Učesnici debate su, kako je saopšteno, analizirali tu problematiku iz više aspekata - ekonomskog, socijalnog, i medicinskog.

"Najvažniji zaključak je da bi osobe, koje se bave seksualnim radom, bile zakonski zaštićene od nasilja i diskriminacije“, saopšteno je iz LP.

Oni su ukazali da su najčešće žrtve takvog nasilja žene koje trenutno nemaju nikakve mehanizme zaštite fizičkog i psihičkog integriteta.

„Drugi važan aspekt svega jeste obavezna zdravstvena zaštita koja bi se propisala osobama koje se bave seksualnim radom, odnosno obavezno testiranje na polno-prenosive bolesti i upotreba prezervativa“, dodaje se u saopštenju.

Mladi liberali i Mladi Sutomora smatraju da ta tema posebno važna i zbog istraživanja nadležnih medicinskih institucija i NVO sektora, koja pokazuju da se najveći dio tih osoba nikada nije testirao na HIV ili druge bolesti.

„Uvođenje prostitucije u legalne tokove doprinijelo bi i snažnijem očuvanju porodice i porodičnih vrijednosti, jer bi se povećanjem vidiljivosti ovog problema smanjila prometnost korišćenja takvih usluga“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, ono što je važno jeste i smanjenje kriminalnih aktivnosti i finansiranje kriminalnih radnji u čije tokove se, podsjetili su, trenutno slivaju finansije od te djelatnosti.

„Legalizacijom će se takve finansije preusmjeriti u državne tokove, oporezivanje, i s druge strane socijalnu i zdravstvenu zaštiti osoba koje se bave tim poslom“, kaže se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas