Stijepović: Prosipa se novac da bi se Crnozeleni igrali crtanja

"Organizovali su smotru stavova o razvoju turizma na Žabljaku za šta su dobili 10.000 eura od MORT-a. Jedna od najvećih domaćih GONGO organizacija (Governmet NGO) obrnula se prema Žabljaku a da niko ne može dokučiti zašto se oni time bave i koja je uopšte njihova kompetencija u ovoj oblasti
4 komentar(a)
Žabljak, Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 27.11.2014. 15:14h

Skup Zelenih Crne Gore, prošlog vikenda na Žabljaku, na kome su prezentirane moguće razvojne vizije ovog turističkog prostora, direktor NVO „Centar za razvoj Durmitora“ Darko Stijepović smatra “prosipanjem 10.000 eura da se Crnozeleni Crne Gore igraju crtanja i šaranja po mapama”.

"Organizovali su smotru stavova o razvoju turizma na Žabljaku za šta su dobili 10.000 eura od MORT-a. Jedna od najvećih domaćih GONGO organizacija (Governmet NGO) obrnula se prema Žabljaku a da niko ne može dokučiti zašto se oni time bave i koja je uopšte njihova kompetencija u ovoj oblasti. Nikada nijesu uopšte učestvovali niti u jednoj javnoj raspravi po pitanjima planske dokumentacije Žabljaka i Durmitora. Međutim, toliko se raznih domaćih i stranih organizacija bavilo promišljanjem dugoročnog razvoja Žabljaka da nam toga uopšte ne fali a rezultati su još gore privredno rasulo Žabljaka", kaže Stijepović u saopštenju dostavljenom elektronskom poštom.

Stijepović podsjeća šta se po pitanju razvoja Durmitora radlilo u proteklom periodu.

"Kanadski prostorni plan za Durmitorsko područje „proguta“ za ove dvije godine 2.500.000 eura. Italijanski strateški plan razvoja Žabljaka, završen prošle godine, „pojede“ 1.000.000 eura. Osam godina rađen Prostorno-urbanistički plan Žabljaka, usvojen prije tri mjeseca, proguta grdne pare a već ga ne poštuju ni oni koji ga donesoše.

Norveška forestri grupa potroši 350.000 eura za mjehur od sapunice - strateški dugoročni skijaški razvoj i prijateljstvo. UNDP je utrošio stotine hiljada eura u plan strateškog razvoja Žabljaka koji ne vrijedi lule duvana. Slovenci izgradiše i sportsku dvoranu i čengele na Crnom jezeru (dakle, strateško usmjeravanje), za 3.000.000 eura a g. ambasador Gašparič izjavi da ne zna šta da rade sa dvoranom i kako će biti održiva. Holanđani, Finci, Austrijanci, Evropska Unija, Nijemci, i ko zna koliko ih još ima koje niko ne ne zna", kaže Stijepović.

On se zapitao kakva planerska kompetencija vezuje Zelene Crne Gore sa Žabljakom da dobiju MORT-ovih 10.000 eura.

"Durmitor je ovim zelenim uvijek bio kost u grlu. Neki njihovi članovi su se dokazali negativnom energijom, neznavenošću i mržnjom prema Durmitoru i Tari. Podsjetimo se djelovanja pojedinaca iz vrha vlasti i njihovih izjava tokom kampanje za sprečavanje potapanje Tare. Zeleni CG se i danas zalažu za potapanje Tare. Nijesu učestvovali ni u jednoj akciji crnogorske javnosti da se očuva bilo koja vrijednost Durmitora i Tare koja je bila ugrožena. U Dragišnici ih nije bilo. Sve projekte uništenja vizura i pejzaža Durmitora i kanjona Tare su podržali.

Turističkom apokalipsom Žabljaka oni se nijesu nikada bavili, ni dok su bili na najvišim pozicijama u državi, pa odakle sad njihov interes proizilazi. Podsjetimo se Mihaila Burića. Nije mu dosta ona havarija u Mojdežu, ono nestalo jezero kod Danilovgrada, slom na Vasovim vodama i poraz oko strategije otpada nego se uputio na Durmitor. Arhitekti Radulović, Vuković, Velimirović i Vidaković su se založili za potapanje Pošćenske doline, doline jezerske rijeke tj Otoke iz Crnog jezera, Crnog jezera, i svih ostalih dolina i sela na obodu kanjona Tare, te izgradnju hidroelektrana na tim akumulacijama, kao i jahting turizam na Durmitoru. Varvarski, duh bez inspiracije mora zastraniti u besmislice i bizarnosti", kaže Stijepović.

On smatra da nijedna njihova ideja nije zasnovana na bilo kakvoj baznoj studiji ili novijem istraživanju.

"Pa na čemu zasnivaju svoje ideje? Svi osnovni parametri na kojim baziraju razvoj su im stari najmanje trideset-četrdeset godina. Njihove „najnovije projekcije razvoja“ u stvari su prepisane ideje i koncepti iz jednog drugog vremena. Treba samo pogledatu urbanistički plan Žabljaka iz 1971 godine i kasnije razrade ideja iz tog doba. Prezentirali su urbanistička rješenja šezdesetih i sedamdesetih godina koja su danas anahronizam i prosto atavizam u pristupu planiranju. To je i krađa ideja, zaostalost i bezidejnost.

Tvrde da za izvođenje projekta treba 3.000.000.000 eura (dobro je napisano) i da Zeleni CG imaju kapacitete za ovakvo nešto. Ako je ovo izraz stvarnog razmišljanja državne organizacije onda je ona zapala u kovit iz koga nema vraćanja. Ovakva kulminacija čuda ponovo će nam pokazati ono što stvarno jeste - ponovo ćorak", kazao je Darko Stijepović.

Bonus video: