Rektorat traži da Tužilaštvo istraži odakle podaci o primanjima

“Osnovano sumnjamo je dio podataka iz teksta dobijen nelegalnim pristupom povjerljivim bazama podataka državnih i poreskih organa", poručili su iz Rektorata
56 pregleda 15 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.11.2014. 15:25h

Rektorat Univerziteta Crne Gore (UCG) zatražio je od tužilaštva da istraži odakle su “Vijestima” dostavljeni podaci korišćeni u tekstu “Za petoro od Univerziteta 705.200”, u kojem su objavljene informacije da su čelnici UCG za tri i po godine primili 859.000 eura, od čega sa te ustanove 705,2 hiljade eura u bruto iznosu.

Iako traže da tužilaštvo povede istragu, iz Rektorata tvrde da su navodi iz teksta “gruba su i netačna podmetanja, čiji je cilj manipulacija i akademske i šire javnosti, kao i diskreditacija državnog Univerziteta u interesne i političke svrhe”, te da javnost treba da zna da se radi o “duplo manjem iznosu”.

“Osnovano sumnjamo je dio podataka iz teksta dobijen nelegalnim pristupom povjerljivim bazama podataka državnih i poreskih organa, zato očekujemo reakciju, odnosno istražne radnje Tužilaštva”, poručili su iz Rektorata.

“Vijesti” su objavile da je rektorki Radmili Vojvodić, predsjedniku Upravnog odbora UCG Dušku Bjelici, te prorektoru Predragu stanišiću i članovima UO Igoru Radusinoviću i Gordani Paović-Jeknić za manje od četiri godine u neto iznosu isplaćeno najmanje oko pola miliona.

Radmila Vojvodić

Prema zvaničnim podacima Komisije za sprečavanje sukoba interesa, kojima su se “Vijesti” takođe koristile u tekstu, radi se o duplo manjim iznosima, koje su ovi funkcioneri dostavljali tom tijelu shodno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

U saopštenju Rektorata se ističe da se radi o “nedopustivoj medijskoj tabloidizaciji” ozbiljnih problema sa kojima se suočava uprava UCG u prva tri mjeseca svog rada, sprovodeći odlučne mjere reformi i vraćajući izopačene i relativizovane pravne prakse u zakonske okvire i univerzitetska pravila.

“Još jednom, pozivamo grupu zaposlenih na Ekonomskom fakultetu, okupljenu oko bivšeg dekana prof. Radovića, da se vrate rješavanju problema onako kako akademskoj zajednici i priliči, i da ne pokušavaju da prikriju sopstvene prihode i skrenu pažnju na druge”, poručili su iz Rektorata.

Vojvodićeva, prema našim informacijama od izvora bliskih upravi UCG, je od od 2011. do sredine ove godine primila je 88.004 eura po raznim osnovama od ustanove kojom rukovodi UCG, te 72.678 koji se ne odnose na Univerzitet. Za to vrijeme, njeni zvanični prihodi su bili najmanje 44.556 eura.

Nezvanično, Stanišić je za tri i po godine od UCG dobio 100.535 eura, dok je 37.840 prihodovao po drugim osnovama, a Komisiji je prijavio 37.560, i to ako se ne računa 10 mjeseci ove godine.

Izvori “Vijesti” tvrde da je predsjednik UO UCG Duško Bjelica, mimo Univerziteta i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, prihodovao samo 3.895. Za upravljanje UCG, a do skoro i nikšićkim Fakultetom za sport primio je 159.027 eura. On je Komisiji prijavio da je za tri godine, od 2011. do karaja 2013., primio od UCG 42.372 eura.

Član UO Igor Radusinović primio je 167.135 od UCG po raznim osnovama, dok njegovi ostali prihodi iznose 38.524 eura. Zvanični podaci govore da se radi o 35.628 eura za 36 mjeseci. Paović-Jeknić je zaradila je za tri i po godine 190.456 eura, dok je za ostali angažman prihodovala 962 eura, ali njenih zvaničnih prihoda nema na sajtu Komisije.

Prošle sedmice je u “Blicu” objavljeno da je deset najplaćenijih profesora Ekonomskog fakulteta za skoro četiri godine dobilo 1,4 miliona eura neto (dva miliona bruto), a oni su saopštili da se radi o ukupnim primanjima, a ne platama.

Bonus video: