Porto Montenegro obnavlja Lido Mar građen 2011. godine

Operativa hidrograđevinske firme „YU Briv“ iz Kotora uklonila je ovih dana šest velikih palmi posađenih okolo bazena i veliku skulpturu španskog umjetnika Haimea Plense, a počelo je i lomljenje površinskog sloja betona. Čitav posao obnove će Porto Montenegro koštati više miliona eura i, trebalo bi da bude okončan do početka naredne ljetnje turističke sezone
110 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2014. 15:17h

Luksuzni 66-metarski bazen Lido Mar u sklopu Porto Montenegra više ne postoji.

Zbog propusta prilikom gradnje tog višemilionski vrijednog objekta prije četiri godine, dio konstrukcije bazenske školjke počeo je da se raspada, zbog čega je Porto Montenegro prinuđen da pokrene obiman i skup postupak rekonstrukcije bazena.

Lido Mar izgradila je 2011. podgorička firma "Cijevna komerc" na osnovama nekadašnjeg Arsenalovog sinhrolifta - za podizanje iz mora na obalu radi remonta, brodova i podmornica teških do 1.000 tona.

Operativa hidrograđevinske firme „YU Briv“ iz Kotora uklonila je ovih dana šest velikih palmi posađenih okolo bazena i veliku skulpturu španskog umjetnika Haimea Plense, a počelo je i lomljenje površinskog sloja betona. Čitav posao obnove će Porto Montenegro koštati više miliona eura i, trebalo bi da bude okončan do početka naredne ljetnje turističke sezone.

Ovako je izgledao bazen pred otvaranje prije tri ljeta

"Od prvog dana korišćenja bazena, vršena su periodična posmatranja stare konstrukcije sinhrolifta, odnosno platformi na bočnim stranama bazena Lido Mar , te je, nakon posljednje inspekcije, uočeno da su djelovi stare konstrukcije, bočne platforme širine 577 centimetara, izgrađene 1981. godine, u takvom stanju da se zbog visokog stepena korozije i raspadanja betona i armature moraju ukloniti i zamijeniti novom konstrukcijom istih gabarita. U toku je revizija elaborata za rušenje, nakon čega ćemo podnijeti zahtjev za dobijanje dozvole za rušenje spornih djelova stare konstrukcije", rekli su "Vijestima" u kompaniji Porto Montenegro.

Iako iz menadžmenta te firme sada pokušavaju "vaditi" na navodno dotrajalu konstrukciju sinhrolifta iz 1981, to jednostavno nije tačno jer je taj objekat sagrađen nekoliko godina ranije i u operativnu upotrenu je stavljen još krajem 1975.

Konstrukcija sinhrlifta, za koju Porto Montenegro tvrdi da sada ne može držati težinu bazena, projektovana je da nosi težine od preko 1.000 tona kolika je bila moć dizanja elektrovitala i platforme sinhrolifta, a čitav taj objekat prije skoro 40 godina napravljen je pod nadzorom stroge, od civilnih standarda mnogo zahtjevnije, vojne kontrole kvaliteta.

Iz Porto Montenegra su službi obezbjeđenja naložili da nikome ne dopusti fotografisanje nekada raskošnog bazena.

Kompleks Lido Mar sa 64 metra dugim bazenom je dizajnirao britanski arhitekta Ričard Hajel Evans, prepoznat je kao zaštitni znak Porto Montenegra i Tivta, a krasio je naslovne strane brojnih međunarodnih magazina o putovanjima.

Galerija

Bonus video: