Šoć predsjednik Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji

Za zamjenika predsjednika Savjeta izabran je Branislav Sekulić, a za potprjesednike Ljiljana Bulatović iz Novog Sada, Slobodan Balandžić iz Kule i Nikola Čičarević iz Lovćenca
1 komentar(a)
Ratko Šoć, Foto: Privatna arhiva
Ratko Šoć, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.11.2014. 12:54h

Za predsjednika Nacionalnog savjeta Crnogorske nacionalne manjine u Srbiji izabran je Ratko Šoć.

Kako je saopšteno jedan od kandidata za predsjednika bio je i Ljubiša Simović, funkcioner lokalne samouprave SO Vrbas iz redova SPS-a, kojeg su podržali članovi savjeta iz Udruženja "Krstaš".

Na prijedlog Šoća, za zamjenika predsjednika Savjeta izabran je Branislav Sekulić, a za potprjesednike Ljiljana Bulatović iz Novog Sada, Slobodan Balandžić iz Kule i Nikola Čičarević iz Lovćenca.

"Takođe je usvojen i statut Nacionalnog savjeta i time je ispunjen zakonski rok da se u roku od deset dana od konstitutivne sjednice dostavi statut Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Usvojeni statut u kojem je unijeto više izmjena, na zahtjev članova savjeta koji su bili na manjinskoj listi, a na samoj sjednici usvojeno je i niz amandmana, od iste grupe, jednoglasno. Statutom je predviđeno da pored četiri zakonom predviđena odbora: odbor za kulturu, obrazovanje, službenu upotrebu jezika i pisma i informisanje na nacionalnom jeziku i odbori za privredu i omladinu i sport. Takođe statutom je predviđeno da izabrana lica sve funkcije obavljaju volonterski, odnosno bez nadoknade", navodi se u saopštenju.

Šoć je povodom izbora kazao da će se kulturni identitet Crnogoraca najefikasnije njegovati kroz objezbedjivanje snažne veza sa Crnom Gorom i sa onim što je najvrednije u crnogorskoj aktuelnoj kulturi.

Potencirao je da nacionalno opredjeljenim crnogorcima u Srbiji mora biti jasno, pogotovo Nacionalnom savjetu, da se za manjinska prava moraju izboriti sami, organizovano, motivisani i solidarni sa iskrenom željom da gaje svoju nacionalnu posebnost kao dio svog ličnog i kolektivnog identiteta.

"Ako je viševjekovni crnogorski entitet afirmisao i očuvao nacionalni identitet Crnogoraca, i uspio da kroz burne istorijske tokove situira i konsoliduje crnogorsko slobodarsko, duhovno i kulturno nasleđe, i da Crnu Goru uvrsti u savremeni svijet nacija, mi imamo daleko lakši posao, da te naslijeđene identitetske vrijednosti sačuvamo i afirmišemo u Srbiji, čiji smo lojalni građani", zaključio je Šoć.

Bonus video: