Pozitivna CG će tražiti kontrolno saslušanje ministarke Vlahović

„Bez želje da presuđujemo i arbitriramo, interes javnosti jeste da sazna šta se dešava u tom trouglu, na relaciji Univerzitet - Fakultet – studenti“
4 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Boris Pejović
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2014. 12:54h

Pozitivna Crna Gora iniciraće kontrolno saslušanje ministarke nauke Sanje Vlahović, koja trenutno rukovodi i resorom prosvjete, zbog stanja na državnom univerzitetu, odnosno na Ekonomskom fakultetu, najavio je poslanik te stranke, Srđan Perić.

Perić je ocijenio da je neophodno da javnost bude obaviještena šta se dešava u sporu između Univerziteta Crne Gore i Ekonomskog fakulteta, jer se od obje strane u tom sporu čuju grube optužbe o korupciji, nepotizmu, o nezakonitom preuzimanju novca.

„Bez želje da presuđujemo i arbitriramo, interes javnosti jeste da sazna šta se dešava u tom trouglu, na relaciji Univerzitet - Fakultet – studenti“, kazao je Perić novinarima u parlamentu.

U Pozitivnoj, kako je naveo, smatraju da je bitno da se zaštiti, kako ugled državnog Univerziteta, tako i interes studenata.

„Nažalost, ono što saznajemo iz medija, ukazuje na to da je situacija izmakla kontroli, i sasvim je izvjesno da na Ekonomskom fakultetu može da trpi nastavni proces“, upozorio je Perić.

On je rekao da će Pozitivna, podnoseći inicijativu, iskoristiti mehanizam iz Poslovnika Skupštine koji predviđa da trećina poslanika može da inicira, i automatski da ostvari kontrolno saslušanje resornog ministra.

„U konkretnom slučaju imamo specifičnu situaciju, jer je ministar prosvjete Slavoljub Stijepović dao ostavku zbog prelaska na funkciju gradonačelnika Podgorice, a Vlada je odredila Vlahović da do izbora novog ministra rukovodi tim resorom“, pojasnio je Perić.

Prema njegovim riječima, javnost mora znati šta se dešava.

„Jer iz ovoga što sada imamo priliku da slušamo, dijalog - ne da je izostao, nego ga nema“, dodao je Perić.

On je kazao da će Pozitivna predložiti da uz Vlahović na saslušanju budu i predstavnici UCG i Ekonomskog fakulteta, kao i saradnici u Ministarstvu prosvjete.

„Nadamo se da će oni pokazati tu dozu transparentnosti i odgovornosti da, na tijelu koje je, možda jedino ostalo neinvolvirano u taj proces, javno iznesu svoje argumente“, rekao je Perić.

On je naglasio da su u Pozitivnoj svjesni da je to vrlo je osjetljiva tema, sa stanovišta autonomije univerziteta.

„Mi ne želimo da je narušimo, ali želimo da javnost čuje o čemu se tu radi“, zaključio je Perić.

Bonus video: