Rožaje: Policija snimala protest radnika?

Policija umjesto da nadzire kriminalce, ona snima sirotinju sa sjevera, tvrdi Sadik Klimenta
101 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2014. 20:42h

Udruženje manjinskih akcionara "Gornjeg Ibra" (GIR) optužilo je rožajsku policiju da je vršila pritisak na građane da ne prisustvuju protestu koji su organizovali u petak pod sloganom "Spasimo sjever".

Predsjednik Udruženja Sadik Klimenta je kazao da njihove tvrdnje potkrepljuje i činjenica da je policija snimala mirni protest.

"Protest je sniman tajno po nalogu rukovodioca rožajske policije, bez znanja i odobrenja organizatora koji je uredno i u skladu sa zakonom prijavio mirno okupljanje. Takvim postupanjem policija je prekršila zakon", rekao je Klimenta.

Za tajno snimanje on je saznao iz medija, a nakon incidenta poslije kojeg je kriminalističar policije prijavio inspektora za privredni kriminal da mu je maltretirao maloljetnog sina, vukao ga preko trga i pocijepao mu jaknu. Razlog je navodno bila službena kamera koju je otac, koji je bio zadužen za snimanje skupa, dao petnaestogodišnjaku.

Klimenta tvrdi da je policija na ulasku u grad zaustavljala vozila i upisivala sve osobe koje su iz drugih sjevrnih opština dolazile na protest.

"Iz ovih razloga pitamo ministra Raška Konjevića da li je Crna Gora demokratska država u kojoj građani na miran način smiju da izraze svoje nezadovoljstvo? Umjesto da vrši nadzor nad kriminalcima, on to čini nad sirotinjom sjevera, koju su on i njegovo društvo doveli na prosjački štap", rekao je Klimenta.

Najavio je da će od Unutrašnje kontrole policije zatražiti da preispita cijeli slučaj i utvrdi da li su inspektori prekoračili ovlašćenja.

Nadležni bi, smatra Klimenta, trebalo da preispitaju i da li je policija prekršila Ustav koji građanima garantu je pravo na iskazivanje nezadovoljstva kroz mirna okupljanja.

"Ovdje su zakon prekršili oni koji bi trebalo da ga sprovode. Protiv njih ćemo Agenciji za zaštitu ličnih podataka podnijeti prijavu zbog kršenja načela prava privatnosti i drugih prava", rekao je Klimenta.

On je dodao da nezadovoljne građane sjevera ovoga puta neće ništa zaplašiti, te da su već prijavili policiji okupljanje za naredni petak.

Iz policije tvrde da nijesu snimali

Načelnik rožajske policije Sadik Šabanović je kazao da su “službenici Ministarstva unutrašnjih poslova odgovorno i profesionalno vršili obezbjeđenje skupa i preduzeli sve mjere i radnje kako bi se on održao bezbjedno, bez ikakvih incidenata, te da su sve drugo gnusne laži”, kazao je Šabanović.

Galerija

Bonus video: