Krivokapić: Povratak mladih u Crnu Goru doprinosi njenoj sreći

On je danas otvorio zasjedanje Dječjeg parlamenta kojem su prisustvovala 44 predstavnika lokalnih dječjh parlamenta iz 22 opštine. Njih su predstavnici Vlade informisali šta su njihova ministarstva preduzela u proteklih pet godina na unaprjeđenju prava djeteta
6 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština.me
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 24.11.2014. 19:20h

Osjećaj zajedništva i kolektiviteta doprinosi javnom i ličnom dobru, a mjera dobre i srećne Crne Gore biće povratak mladih u nju, poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić.

On je danas otvorio zasjedanje Dječjeg parlamenta kojem su prisustvovala 44 predstavnika lokalnih dječjh parlamenta iz 22 opštine. Njih su predstavnici Vlade informisali šta su njihova ministarstva preduzela u proteklih pet godina na unaprjeđenju prava djeteta.

Prema riječima Krivokapića Crna Gora, za razliku od drugih, nije nastala na velikim materijalnim vrijednostima.

"Nastali smo i opstali na duhovnosti, najuniverzalnijoj vrijednosti a vi ste oni koji to treba da nastave. Više i bolje od nas", poručio je Krivokapić.

Kako je naveo, istorija poznaje bolje i gore generacije.

"Ne postoje univerzalne generacije ni narodi, ni vremena bez grešaka. Postoje sposbonost, snaga, znanje, uvjerenje, i trajanje. Privatni interes ne može sam po sebi donijeti sreću", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, osjećaj zajedništva, kolektiviteta i javnog dobra donijeće kompletnu sreću.

Kako je kazao, ako se zajednički ne kuje sreća Crne Gore ni pojedinačna neće biti moguća i dešavaće se najgore, a to je da mladi odlaze.

"Prava mjera dobre Crne Gore biće povratak mladih u nju, kada se više bude vraćalo nego što bude odlazilo. A dešavaće se oboje, jer su oba procesa prirodna", zaključio je Krivokapić.

Predstavnik Ministarstva prosvjete Vesna Vučurović, kazala je da je taj Vladin resor usredsređen da se stvore što bolji uslovi za okruženje i rad za djecu, čime će postiže uključivanje svakog djeteta u jednako i pravednbo obrazovanje.

"Zato je izgrađen i rekonstruisan veliki broj školskihh objekata, opremljeni kabineti, za proirodne nauke. Važno je da se izgradite kao svestrane ličnosti, njegujući humanost za druge i drugačije, prepoznajući lične i tuđe vrijednosti", navela je Vučurović.

Samo marljivošću se, dodala je ona, uz podršku nastavnika i roditelja, postižu najbolji rezultati.

"Odnos zasnovan na poštovanju i razumijevanju doprinijeće rezultatu i doprinijeti da se razvijete u čestite ljude", rekla je Vučurović.

Dragan Pejanović je,u ime Ministarstva unutrašnjih poslova, govorio na temu bezbjednosti u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, djeca su jedna od najosjetljivijih društvenih grupa i zaslužuju najveći stepen zaštite ljudskih prava i sloboda.

Na pitanje, da li je u porastu maloljetničko nasilje, Pejanović je odgovorio odrično.

"Upotredni podaci za prvih deset mjeseci ove godine pokazuju pad kriminaliteta koja čine maloljetnici za 20 odsto", kazao je Pejanović.

On je rekao da taj resor sprovodi niz aktivnosti koje se tiču prevencije nasilja nad djecom.

"Na primjer, sprovodimo aktivnosti prevencije alkoholizma kod školske omladine. Često su naši slubenici na terenu. Imamo prevencije u vezi sa organizovanjem maturskih večeri. To su rizični događaji kada je povećan unos alkohola", naveo je Pejanović.

Na pitanje, kada će prava djeteta biti u fokusu Delegacije Evropske unije (EU), šef Misije, Mitja Drobnič je rekao da se Delegacija tim bavi, kroz brojne projekte posvećene najmlađima.

"To već radimo ali neke stvari ne možete vidjeti jer se na eksprertskoj ravni događaju i nekada nije javnost upoznata ali Delegacija se uveliko bavi pitanjima djece", poručio je Drobnič.

On je poručio najmlađim, da je njihovo pravo da od odraslih traže da što vi više energije i ulože u proces evropskih integracija.

"Često kažemo da je kvalitet pregovora važniji od brzine ali vi ne možete predugo čekati da iskoristite sve prednosti i imate pravo da tražite da odrasli žure kvalitetno", zaključio je Drobnič.

Bonus video: