Počinje festival "Waste&Art": U čast Evropske sedmice za smanjenje otpada

U okviru festivala će biti održana i radionica na temu "Umjetnost življenja - obrok bez otpada", koja prati ovogodišnji moto Evropske sedmice za smanjenje otpada – STOP OTPADU OD HRANE
0 komentar(a)
smeće, otpad
smeće, otpad
Ažurirano: 23.11.2014. 15:05h

Ekološki pokret "Ozon" u saradnji sa partnerima organizovanjem festivala "Waste&Art" prvi put u Crnoj Gori obilježava Evropsku sedmicu za smanjenje otpada (European Week for Waste Reduction), međunarodnu inicijativu koja ima za cilj promovisanje akcija usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o pravilnom i održivom sistemu upravljanja otpada, realizovanih tokom samom jedne sedmice, po pravilu posljednje u novembru mjesecu.

Festival "Waste&Art", koji će trajati od 24. do 29. novembra čini više različitih aktivnosti čiji je zajednički cilj uključivanja javnih ličnosti prije svega iz oblasti kulture u edukaciju široke javnosti o prednostima selektivnog odlaganja otpada, mogućnostima njegove ponovne upotrebe u svrhu različitih umjetničkih radova, kao i benefita koje cjelokupno društvo ima od prevencije i primarne selekcije otpada odnosno štete od nekontrolisanoh odlaganja, što je danas izražena pojava.

Centralno dešavanje festivala je izložba "Marine Litter" (Morski otpad) nastala u okviru projekta "Morski otpad u morima Evrope: Društvena svijest i zajednička odgovornost" i biće otvorena u Delta sitiju u Podgorici, u ponedjeljak 24. novembra, u 12 sati.

Postavka sastavljena od različitih eksponata koji spadaju u morski otpad, što je i čini posebno zanimljivom, realizuje se u saradnji sa kompanijom Coca–Cola Hellenic.

Izložba će u Delta sitiju biti do petka 28. novembra pa će građani imati dovoljno vremena da se upoznaju sa problematikom morskog otpada, koji je naročito tokom ljetnje sezone prisutan i u Crnoj Gori.

Program festivala čine i dvije panel diskusije na teme "Muzički festivali i otpad" i "Javne ličnosti u funkciji unapređenja kulture selektivnog odlaganja otpada" u kojima će učešće uzeti poznati pisci, novinari, muzičari, pobornici alternativnih vidova umjetnosti, odnosno javne ličnosti koje su davale podršku građanskim inicijativama, a biće prikazani i dokumentarni filmovi "Između rijeke i ljudi" o problemu mještana Beransela u vezi nelegalne deponije na Vasovim vodama i "Rock&Recycle" o prepoznatljivoj kampanji realizovanoj posljednje dvije godine na muzičkom festivalu Lake fest, autora Mladena Ivanovića koji prate ovu tematiku i djelovanje Ekološkog pokreta "OZON".

Festival "Waste&Art" će u subotu 29. septembra zatvori radionica na temu "Umjetnost življenja - obrok bez otpada", koja prati ovogodišnji moto Evropske sedmice za smanjenje otpada – STOP OTPADU OD HRANE.

Radionica će biti usmjerena na identifikaciju načina za smanjenje otpada iz hrane u domaćinstvima, koji čini 1/3 od ukupne količine otpada koju svakodnevno proizvodimo.

Ozon koji je nacionalni koordinator Evropske sedmice za smanjenje otpada, nastavlja kontinuirane aktivnosti u svrhu unapređenja stanja u oblasti upravljanja otpadom, a festival "Waste&Art" još je jedan u nizu pokušaja podizanja svijesti javnosti o problematici otpada i animiranja cijelog sistema da pokaže odgovornost prema životnoj sredini i prirodnim resursima.

Više o inicijativi Evropska sedmica za smanjenje otpada pogledajte na linku www.ewwr.eu. Program Festivala možete pogledati OVDJE.

Bonus video: