Gazivoda: Djeca imaju blaže simptome, nisu za bolnicu

3 komentar(a)
Cetinje, vrtić Zagorka Ivanović (Novina)
Cetinje, vrtić Zagorka Ivanović (Novina)
Ažurirano: 22.11.2014. 17:34h

Direktor Bolnice "Danilo Prvi" na Cetinju, Ivan Gazivoda, kaže da nemaju povećan broj djece koja su zaražena bakterijom streptokoka, a koja zahtijevaju bolničko liječenje.

On je za Atlas TV rekao da je moguće da su neka djeca zaražena tom bakterijom, ali da imaju blaže simtome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje.

"Vijestima" je juče iz više izvora potvrđeno da je više od četrdesetoro djece iz cetinjskog vrtića "Zagorka Ivanović" u Jabučkoj ulici zaraženo bakterijom streptokoka.

Direktorica vrtića, Senka Vuksanović, je za Atlas TV rekla da su se obratili Institutu za javno zdravlje, zbog sumnji da su neka djeca zaražena tom bakterijom i da rezultate očekuju u ponedjeljak, kada će saopštiti više detalja.

Streptokoka je visoko zarazna bakterija, koja je u najvećem broju slučajeva izazivač infekcije ždrijela i krajnika. Kod djece do tri godine, streptokokna infekcija se javlja u obliku blage upale nosa i ždrijela, a kod starijih mališana najčešće se manifestuje gnojnom anginom i šarlahom. Streptokoka se prenosi vrlo brzo i lako, naročito u kolektivima – vrtićima i školama.

Bonus video: