Maslina je ime Bara barem jednom godišnje

Zbog dvije nerodne godine umalo je otkazana, ali zahvaljujući dobrom rodu od prije tri godine, masline, ulja i ostalih plodova nije falilo
313 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2014. 10:25h

Da je maslina ime Bara,kako glasi slogan manifestacije, pa makar jedan dan u godini, dokazala je juče XIII Maslinijada koja je u Stari Bar primamila hiljade gostiju sa svih strana Crne Gore i iz okruženja.

Od ranih jutarnjih sati, svi prilazi Starom Baru bili su blokirani nebrojenim automobilima sa tablicama BR, BD, UL, TV, KO, PG, NK…a sem lokalnog šatla sa Topolice, autobusi su goste na feštu dovezli i iz Podgorice i Nikšića. Do kasno u noć, Stari Bar im svima juče dao dio svoje duše.

"Zaista je prelijepo, bio sam na Maslinijadi prvi put prije deset godina, a onda sticajem okolnosti napravio pauzu sve do ove godine, tako da je ovo novi doživljaj. Svakako da nam nedostaje više ovakvih manifestacija, ali, kada bi bile češće, vjerovatno ne bi bile ovakve", veli za “Vijesti” književnik i novinar iz Ulcinja Muzafer Beljo Čauši koji je sa prijateljima uživao u bojama “Maslinijade”.

Kolorita tradicionalno nije nedostajalo na štandovima od pijace do ulaza u Stari grad: ova trasa juče se nije mogla preći brže od “četiri kilometra na sat”, baš kao u čuvenom istoimenom filmu snimanom upravo ovdje prije 60-ak godina. A i kako ići brže, ne samo zato što su gosti ispunili ulicu kao šibice kutiju – trebalo je bukvalno na svakom koraku stati, pogledati, probati…

I pri tome se izboriti sa velikom dilemom za šta se prvo odlučiti, jer su domaćini po običaju na šezdesetak štandova iznijeli sve ono čime se zori barska trpeza, od slanih maslina na milion načina, do priganica, šipka, sira, meda, baklava, urmašica, tespišta... Ko je htio nešto “konkretnije” - tu su bili restorani i konobe sa svojim đakonijama, od “Spilje” i “Kule” do “Kaldrme”. Ni muzike za svačiji ukus nije falilo-“Citadela”, “Taverna”, ulica, glavna bina-uglavnom narodnjaci, a u Starom gradu Nebojša Grim Đukanović i Ivana Pavlović sviraju za rokere Springstinov ”River”, Pola Janga, Bouvija, Bilija Ajdola…

Srećnici koji su uhvatili mjesto u baštama i terasama starobarskih lokala, nijesu napuštali „busije“, već su meračili: imalo je što da se vidi, ali i pojede i popije, kaže veselo društvo na terasi kod Zorana Čalovića. Među mladićima i poznati zavičajni slikar i momaku duši Vlado Iličković, koji prvo , kako red nalaže, poziva na piće, a potom i na svoju izložbu, „biće 23. Decembra, a evo nove slike, izložio sam je na ulici““.

"Ovdje smo od deset sati i ne mislimo da idemo dok mrak ne padne. Tu su vino, sir, priganice, masline i sjajno društvo, što ćete više. Ovo lijepo vrijeme je privuklo mnogo više ljudi nego prošle godine", kaže Marko Markoč iz Vladovog društva.

Malo niže na ulici, iza štanda stari znalac Filip Pipo Jovović iz Gretve, kaže, ove sezone nije rodila maslina, pa je zato pojačao ponudu sirupom od šipka.

"Litar je deset eura. Tu su i moji likeri od masline, od pet do deset eura, vidiš, tu su i ovi suveniri, svake godine ima po nešto novo", kaže u šali Jovović.

Njegov komšija Denis Pukić sa porodicom je uspijevao nekako da se probije kroz gužvu, uz osmjeh je samo rekao da je svake godine „ulicom na ovaj dan sve teže proći“.

"Nema veze što je gužva, bitno da je lijepo. Gdje god ti oko padne, svuda ljepota", „iz reda“ dodaje Ljano Kolar.

"Baš tako, samo lijepo, ne može u Starom Baru bit’ drugačije", potvrđuje s ponosom Isidor Asović na platou ispred Museuma koji drži njegov brat Dragan. Tamo izloženi antikviteti, suveniri, južno voće, djevojke u narodnim nošnjama poziraju snimateljima…

Gužva je bila i i pred štandom Boža Šaltića koji je izložio paletu proizvoda “Olio-Sustaši” na bazi maslina po originalnoj porodičnoj recepturi koju ljubomorno čuva. Božo se prepun utisaka upravo vratio sa Vodnjara, fešte mladog maslinovog ulja u Istri gdje kao prvi i jedini izlagač iz Crne Gore nastupa već šest godina.

"I tamo i ovdje hit su pašteta od masline sa pet preliva i umak od masline, obje tegle su po pet eura. Specijalitet je ipak kolač od masline , komad euro, ima za svakoga", šali se Šaltić.

Stari pomorac Sergej Vujošević u prolazu pored bogato ukrašenih štandova „iz koraka“ komentariše da je ovo prava stvar i da organizatori samo treba da nastave dalje. Ista je ocjena i Miodraga Mija Vreteničića, čuvenog crnogorskog kinologa koji je sa suprugom i ćerkom obilazio štandove. Pohvale sa svih strana i posjeta preko očekivanja godili su organizatorima, tim prije jer fešte zamalo da ne bude ove godine zbog presedana-uzastopne nerodne godine za maslinu.

"U razgovoru sa predsjednikom opštine i pod pritiskom naših izlagača maslinara, dobrih domaćina, odlučili smo da ne prekidamo tradiciju, nijemso pogriješili", istakao je Sadetin Peričić, sekretar Udruženja maslinara.

Predsjednik Opštine dr Zoran Srzentić je na otvaranju fešte naglasio da “u ovom prelijepom novembarskom danu” treba slaviti maslinu i odati joj dužno priznanje za sve što je u prošlosti značila i što danas čini za ljude ovoga podneblja, kao simbol mira i plodnosti, “vjekovni oslonac domaćinima u opstanku”.

Direktor “Cerova” Goran Đurović do sad nije propustio nijednu Maslinijadu, juče je sa suprugom obišao svaki štand, pazarili su luk iz Krajine.

"Ovo je sjajna prava barska fešta, ne samo za oko i provod, već i za promociju malih poljoprivrednih proizvođača ovog kraja. Svake godine, naravno, treba širiti ponudu i bogatiti program", kazao je Đurović.

Muzika za svačiji ukus

U programu na glavnoj bini koji je vodila Vesna Šoškić nastupili su KUD "Jedinstvo", KUD "Rumija", Etno grupa "Zora", Klapa KUD-a "Jedinstvo", Orkestar Omera Hodžića sa Dijanom Hazirović, Bjelopoljski tamburaši, Šukrija- Žuti Serhatlić, bend Boža Gagovića, prof. Safet Drljan na harmonici i pjesnik Rajko Joličić.

Matiji Ćetkoviću nagrada za najbolje održavani maslinjak

Za najbolje održavani maslinjak prvu nagradu od Fondacija "Miodrag- Mili Martinović" dobio je Matija Ćetković iz Zubaca, a druga nagrada od Društva maslinara Bara Milorad Novaković iz Čeluge.

Senad Petović i Ahmed Bajramović iz Kunja dobili su prvu i drugu nagradu za najbolji mladi zasad koje su im dodijelili Fondacija poznatog maslinara Lazara Božovića i Društvo maslinara. Najljepše uređen štand Maslinijade ima Ibrahim Duraković iz Starog Bara, drugu nagradu za štand je dobio maslinar iz Pečurica Vebija Abazović, a treću Etem Mujić iz Starog Bara i Šaban Kolari iz Ulcinja.

Galerija

Bonus video: